Anne Sütünü Artırdığı Bilinen Bitki ve Otlar

Emzirme dönemindeki annelerin büyük çoğunluğu zaman zaman bebeklerinin yeterince süt alıp almadıklarından endişe eder. Vücudun ürettiği süt miktarı, bebeğe verilen mama miktarı gibi kontrol edilemediği için annelerde “yetersiz süt üretimi” endişesi oldukça normaldir.

Ancak şunu söylemek gerekir ki bebeğe yetecek kadar süt üretilememesi durumu oldukça nadir görülen bir durumdur. Emzirme dönemindeki kadınların yaşadığı bir diğer sorun ise, bebeğin her yaptığını süte bağlamaktadır.

Örneğin bebek, sütü çıkarıyorsa veya gazı oluyorsa, ya da bir gün az bir gün çok süt içiyorsa anne bunu kendi yediği bir şeye veya yetersiz süte bağlama eğilimindedir. Çoğu durumda bebeğin bu davranışlarının nedeni anne sütü değildir.

Eğer doktorunuzun tavsiye ettiği biçimde besleniyorsanız ve sütü azalttığı ya da kalitesini düşürdüğü bilinen gıdalardan, içeceklerden uzak duruyorsanız çok büyük ihtimalle sütünüz bebeğinize yeterli gelecektir. Bu dönemde, yine doktorunuza danışarak, anne sütünü artırdığı bilinen bazı gıdalardan yardım alabilirsiniz.

Anne Sütünü Artırdığı Bilinen Gıdalar
Çemen Otu Tohumu: Hint mutfağı ve Ayurvedik tıpta yaygın olarak kullanılan çemen otu tohumu anne sütünü arttırmaya yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar 2 hafta boyunca düzenli olarak çemen otu tüketiminin anne sütünü belirgin oranda arttırdığını ortaya koymaktadır.

Rezene: Etnofarmakoloji Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre hormon değişikliklerine yol açan anethol, dianethole ve photoanethole bakımından zengin olan rezene, anne sütü için gerekli olan östrojen ve prolaktin üretimini teşvik eder.

Dereotu: Rezenenin yakın akrabası olan dereotu sağlıklı anne sütü üretimini destekleyen hormonal değişikliklere yardımcı olabilir.

Geleneksel Olarak Anne Sütünü Artırdığı Düşünülen Gıdalar
Aşağıdaki gıdalar, anne sütüne etkileri konusunda bilimsel araştırma bulunmamakla birlikte çeşitli toplumlarda, emzirme dönemindeki kadınlara önerilen gıdalar arasında yer almaktadır ve yüzyıllardır geleneksel olarak tüketilmektedir.

Siyah Susam: Kalsiyum bakımından zengin olan siyah susamın anne sütünü artırmaya yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Kalsiyum dışında bakır gibi bazı mineraller içeren susamı yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

Kimyon: Süt üretimini teşvik ettiği düşünülen kimyon doğumdan sonra anneyi güçlendirmek için önemli olan demir bakımından da zengindir.

Arpa: Arpa ile yapılan pilav veya çorba laktasyonu artırmak için kullanılabilir. Arpanın anne sütünü artırdığı yönünde herhangi bir bilimsel araştırma sonucu bulunmamasına karşın emzirme dönemindeki anneler tarafından yüzyıllardır geleneksel olarak tüketilmektedir.

Özellikle arpa ve rezene kombinasyonunun sütün kalitesini yükselttiğine inanılmaktadır.

Fesleğen: Sindirim sistemini düzenleyen, sakinleştirici etkisi bulunan ve buna ek olarak iyi bir K vitamini kaynağı olan fesleğen yemeklerle birlikte veya çay şeklinde tüketilebilir.

Yeşil Sebzeler: Mükemmel birer vitamin ve mineral kaynağı olan fasulye, ıspanak, pancar yaprağı ve kuşkonmaz gibi yeşil sebzeler laktasyonu arttırabilir. Bu yeşillikler aynı zamanda sindirime yardımcı olur ve vücudu güçlendirir.

Kırmızı ve Turuncu Sebzeler: Beta-karoten bakımından zengin havuç, tatlı patates, pancar ve diğer kırmızı, turuncu sebzeler anne sütü kalitesini arttırmaya yardımcı olabilir.

Sarımsak: Emziren annelerin kokusu nedeniyle bebeğin sevmeyeceğini düşündüğü, ancak aksine bebeğin süt emme süresini arttıran sarımsak aynı zamanda annenin de iştahını açarak süt kalitesi için gerekli vitamin ve mineralleri almasına yardımcı olur.

Yulaf: Besin lifi, demir ve kalsiyum bakımından zengin olan yulaf emziren anneler arasında oldukça popüler bir besindir.

Kendinize yulaf püresi hazırlayabilir ve pürenin besin değerini arttırmak için fındık, süt, meyve ya da baharat ekleyebilirsiniz.

Yağlar: Zeytinyağı, keten tohumu yağı ve susam yağı gibi sağlıklı yağların emzirmeye yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Bu yağlar ayrıca annenin enerjisini arttırır.

Uyarılar ve Önlemler
Bebeğiniz kilo alamıyorsa veya vermeye başladıysa vakit kaybetmeden bir uzmana gidin.
Aşırı stres süt kalitesini düşürebilir. Bu nedenle kendinizi rahatlatacak bazı yöntemler bulmalısınız.
Bebekler süt emmek için ortalama 20-45 dakikaya ihtiyaç duyar.
Hastalık döneminde süt üretimi azalabilir.
Emzirme döneminde kullanılan doğum kontrol hapları süt üretimini azaltabilir.
Anne sütünü arttırdığı söylenen herhangi bir vitamin takviyesi veya bitkisel ürün almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Günde 10-12 bardak su içmek emziren anneler için önemlidir.
Yorgunluk süt üretimini olumsuz yönde etkileyebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir