Çam fıstığı binbir derde deva olduğunu biliyormusunuz

Dolma fıstığı birçok şifalı bitki gibi doğru yerde doğru zamanda kullanıldığında şifa verici özelliğe sahiptir. Nedenini, niçinini ve nasılını sorgulamadan tamamen doğal ve tamamen yan etkisiz olan dolma fıstığı Türk mutfağını zenginleştiren ürünlerdendir.

Çam fıstığı çam kozalaklarının arasında yer alan açıklıklarda bulunmaktadır. Bu fıstıklar mutfağınızdaki tercihinize göre çiğ olarak tüketilebilir, dolmalara katılabilir, pilavlarınızda da yer verebilirsiniz. Hangisi olursa olsun lezzetin yanında diğer faydalarını da bilmenizi istedik. Ve bu konuda yerli ve yabancı kaynaklardan kapsamlı bir çalışma yaptık ve dolma fıstığını neden diyetlerinize eklemeniz gerektiğini araştırdık ve kaleme aldık. Yararlı olmasını ümid ediyoruz.

Unutmayınız ki devir şifalı bitki devri. Vücudunuzu vücudunuz için yabancı olan kimyasallardan ne kadar arındırabilirseniz –ki bunlara antibiyotikleri de ilave etmek istiyorum çünkü antibiyotiklerin verdiği şifanın yanında vücuttan atılımları da zaman almaktadır, birikmektedir- o kadar sağlıklı bir hayatın temellerini atmış olursunuz. Önemine binaen ünlü İslam hekimi Razi; “felce yakalanan kimselerin çam fıstığı yemeleri gerekir” diyerek insanları kullanıma teşvik etmiştir.
GENEL OLARAK KULLANIM YERLERİ
250 yıl yaşayabilen çam fıstığı ağaçlarının en verimli dönemi 25-80 yaşlarıdır. Bir kozalağın yetişmesi üç yıl sürdüğü için maliyetli bir malzemedir. Çam fıstığı yüzyıllardır dünya çapında mutfaktaki amaçlar için kullanılmıştır.
Eski Yunan’da afrodizyak niteliklere sahip olduğu düşünüldü ve balda korunmuştur. Hopi ve Navajo kabileleri de protein kaynağı olarak kullanılmıştır. Romalılar ise peynire hoş koku vermek amacıyla kullanmışlardır.
Sponsorlu Bağlantılar
Türk mutfağında ise nerede ise hemen hemen her yemeğe, pasta, böreğe, çöreğe katılma özelliğindedir. Sıklıkla kuş üzümü ile birlikte dolma fıstığının pilavdaki lezzeti doyumsuzdur. Ek olarak kendi ekmeğinizi kendiniz yaptığınızda içerisine dolma fıstığı katmayı deneyiniz. İrmik ve un helvaları, baklavalar ve tatlıları süslemek için de ev hanımları tarafından sıklıkla kullanabilirsiniz. Muhteşem lezzetlere imza attığınızı göreceksiniz.
BİLEŞİMİ
Protein(amino asit) ve yağ bakımından gayet zengin bir besindir. Dolma yada çam fıstığı lif, E ve K vitaminleri, demir, niasin ve magnezyum bakımından iyi bir kaynaktır. Pignoli (Avrupa çam fıstığı) ve pifiions (Amerikan) vitamin B1 ve B3, manganez, bakır, çinko, molibden için mükemmel bir kaynağıdır. Ek olarak B2 vitamini ve potasyum için iyi bir kaynaktır.
Değerli okuyucular, bu sayılan maddelerin vücuttaki etkileri ayrı ayrı düşünüldüğünde çam fıstığının değeri daha iyi anlaşılacaktır. Her bir vitamin ve mineral farklı bir enzimin yapısına katılarak ayrı bir biyokimyasal olayı katalizler. Aşağıda 100 gram çam fıstığında tespit edilen değerler takdim edilmiştir.
ÇAM FISTIĞI BESİN DEĞERİ
Enerji 673 kcal (2816 kJ)
Karbonhidratlar 13,08 g
Diyet lifi 3.7 g
Yağ 68,37 g
Protein 13,69 g
A vitamini 29 IU
Lutein ve zeaksantin 9 mcg
Tiamin (B1 Vit.) 0,364 mg
Riboflavin (B2 Vit.) 0,227 mg
Niasin (B3 Vit.) 4,387 mg
Pantotenik asit (B5) 0,313 mg
Vitamin B6 0,094 mg
Folik asit (B9 Vit.) 34 mcg
C Vitamini 0,8 mg
E vitamini 9.33 mg
Kalsiyum 16 mg
Demir 5.53 mg
Magnezyum 251mg
Fosfor 575 mg
Potasyum 597 mg
Çinko 6.45 mg
Manganez 8,802 mg
ÇAM FISTIĞININ YARARLARI
Dolma fıstğı vücutta birçok yapıcı ve onarıcı etkiye sahiptir. Bu nitelikleri sıralayacak olursak;
Dolma fıstığı iştahınızı kapatma yeteneğine sahiptir. Bu sayede kilo kontrolüne katkı sağlar. Dolma fıstığı pinolenic asit olarak bilinen doymamış yağ için iyi bir kaynaktır. Dolma fıstığı yendiğinde CCK(Cholecystokinin) olarak bilinen bağırsak tarafından üretilen bir hormon salgılanmasını uyarır. Bu hormon beyine sinyal göndererek iştahınızın kapatılmasını sağlar. Ek olarak bu zamanda ve uzun süre midenizi boşaltır. Kendinizi rahat hissedersiniz.
Dolma fıstığı güçlü bir besleyicidir. Gerek protein bakımından gerekse de mineraller bakımından son derece besleyicidir. Yapısındaki içerik (mineral ve potasyum) sağlıklı bir kalp ve tansiyonun korunması için önemlidir.
Kalbin sağlıklı konumda kalmasını sağlar. Çam fıstığı tekli doymamış yağ oranı yüksek olması nedeni ile sağlıklı bir kalp için çok önemlidir. Dolma fıstığı zeytinyağı ve fındık yağı kadar kalp için yararlıdır. Bu yağlar sadece kan kolesterol seviyesini(yapısındaki pinolenik asit sayesinde) düşürmek için değil yanı sıra kalp krizine neden olan arterlerin sağlığının korunmasına yardımcı olduğu bildirilmiştir.
Dolma fıstığı güçlü bir antioksidandır. Yani bu antioksidanlar sayesinde serbest radikal hasarına karşı vücudunuzun hücrelerini korumaya yardımcı olur. Çam fıstığı yağı da size salatalara katarak antioksidan güç sağlamaya yardımcı olmak için bazı doğal gıda marketlerinden satın alınabilir.
Bu sayılanların dışında dolma(çam) fıstığının başka yararları da bulunmaktadır. Bunlar;
Vücuda dinçlik ve kuvvet verir.
Cinsel gücü ve cinsel arzuyu artırırı, sperm sayısında artış sağlar. Bu da kısırlık tedavisinde son derece önemlidir.
Anne sütünü artırır.
Romatizma, siyatik, mafsal, sırt, bel ağrıları ve zafiyetine iyi gelir.
Mesane taşı, iltihabı ve kumuna etki eder.
Doğumu kolaylaştırır.
İçerdiği yüksek orandaki demir nedeni ile kanın oksijen taşıma kapasitesini artırır.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Sağlıklı diş ve kemikler için ideal bir gıdadır.
Kas krampları, yorgunluk ve gerginliğin bitkiler.gen.tr giderilmesine yardımcı olur.
Akciğer hastalığı, verem, kan tükürme, grip, öksürük ve soğuk algınlığı, balgam sökme, nefes darlığı, astım ve bronşit, göğsü yumuşatmaya iyi gelmektedir.
SONUÇ OLARAK
Çam fıstığı çok faydaları buluna çok yönlü bir gıdadır. Sayılan faydalarından istifade edebilmek için tek kullanım yetmez. Düzenli kullanmak ve tedavi alabilmek için ısrarcı olmak gerekir. Düzenli kullanmak demek her gün her gün fazla almak demek değildir. Her şey kararında olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir