Çayır mantarı nerede yetişir ?

Çayır mantarı, Agaricaceae familyasından yenilebilen mantar türüdür. Latince adı Agaricus Campestris olan bu mantar genellikle çayırlık alanlarda yetiştiğinden bu isim verilmiştir. Yaygın olarak toplanabilen değerli ve lezzetli bir mantardır.

Özellikle Artvin yöresinde çayır mantarı veya evlek olarak bilinir. Bazı yörelerde ise kara dolaman olarak da bilinir.

Çayır mantarının halkası beyaz, ince ve belirgindir. Etli kısmı beyaz, bol ve az suludur. Tadı ve kokusu mantarsı ve güzeldir.

Çayır mantarı özellikleri
Çayır mantarının şapkası genelde 5-10 cm çapındadır. Genç mantarlarda bu şapka yarım küre şeklinde, gelişmiş mantarlarda ise konveks şeklindedir. Mantarın üzerinde küçük kahverengi pullar bulunmaktadır. Genellikle kirli beyaz yada krem sarısı renkte, kenarlarında velum artıkları görülür.

Çayır mantarının sapı 3-10 cm boyunda, silindirik yapıdadır. Şapkadan tabana doğru gittikçe incelir.

Halkası beyaz, ince ve belirgindir. Etli kısmı beyaz, bol ve az suludur. Tadı ve kokusu mantarsı ve güzeldir.

Çayır mantarı nerede yetişir ?
Çayır mantarı Dünya’da yaz sonu yağmurlarından sonra çayırlık alanlarda görülür. Asya, Avrupa, Kuzey Afrika ve Avustralya coğrafyasında bulunan bu mantar Türkiye’de yaygın olarak toplanabilir. Tarlalarda öbekler halinde bulunabilir.

Toplanma mevsimi genel olarak Temmuz – Kasım ayları arasındadır.

Çayır mantarının düzenli olarak tüketilmesi iştahsızlık, zayıflık, hazımsızlık gibi rahatsızlıklara karşı faydalı olduğu düşünülmektedir.

Kültürel şartlarda üretilen bir türdür. Ülkemizde bol bol tüketilen ve en bilinen mantar olan kültür mantarı ile aynı familyadan olup, kültür mantarının üretildiği şartlarda üretilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir