Gül budama hakkında bilinmeyenler

Öncelikle her yıl düzenli olarak budama yapılmalıdır.
Bunun için öncelikle kaliteli bir budama makası ve iyi bir eldiven alınmalıdır.Önce sağlık…
Tekrar açan güller iklime göre ocak ve mart ayları arasında budanır.
Birkez açan güller ise çiçekleri geçtikten hemen yazın sonra budanmalıdır.
Eğer baharda budama yapılırsa o yıl çiçek açmazlar dikkat edilmelidir.
Budamaya başlarken öncelikle kuru , hastalıklı ,zayıf ve çok ince dalları kesin.
Bitki çalılaşmışsa hava alması için orta kısmından birkaç dal kesin.
Bunlar düzgün olmayan çapraz dallar olabilir.
Gülleriniz 3 yıllık olunca her eski dalın 3 te birini kesin. bitkiler.gen.tr
Yeni dikilmiş güller kuvvetlenmesi için ilk yıl derin budanır. Aşı yeri üzerinden 15 cm. yani 3-5 göz üzerinden budanmalıdır.
Yetişkin melez çay ve demet güller de her dal 5-6 göz üzerinden budanır.
Çalı gülleri yüksekliğinin yarısı kadar kesilir. Kuru ve bozuk dallar ayıklanır.Derin budanmaz.
Sarmaşık güller ilk yıllarda şekil vermek için budanır.Daha sonraları kuru ,zayıf ve hastalıklı dalları budanır.
Minyatür güller de daha çok normal bir makasla hafifçe budanır. Kuru ve hastalıklı dalları ayıklanır.
Gül bitkisi için hijyen çok önemlidir. Budama sırasında çıkan bütün artıklar yakılarak yok edilmeli veya derhal bahçeden uzaklaştırılmalıdır.
YAZ BUDAMASI NASIL YAPILMALIDIR?
Bahar ve yaz aylarında gül keserken,her dalın üzerinde 4-5 göz bırakmaya dikkat edilir. Böylece dal körleşmez. Kalan gözlerden yeni tomurcuklar verir. Yeni dikilen güllerden vazo için gül kesmemelidir. Yalnızca solan güller gül makasıyla temizlenir.

Bazen gül dalları körleşir açmaz. Bunlar birkaç göz altından kesilirse yeni tomurcuk verir. Solmuş güller ve hastalıklı,kuru dallar açma mevsiminde de ayıklanmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir