Koyun otu nedir ve faydaları

Bilimsel adı Agrimonia eupatoria olan koyun otu yöresel olarak kızılyaprak, kasıkotu, fıtıkotu, kuzu pıtrağı ve eğer otu olarak da bilinir. Gülgiller ailesine mensup bitki 20–120 cm kadar uzayabilir.
Koyun otunun toprak üstü kısımlarındaki yapısında tanen, glikozitler, nikotinik ve şahsilik asitler, uçucu yağ ile B ve K vitaminlerini içerir. Koyun otunun bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.
FAYDALARI NELERDİR?
Boğaz ve ağız enfeksiyonuna iyi gelir.
Farenjit, anjine iyi gelir.
Ateş düşürücü etkisi bulunmaktadır.
Merhemi baldır çıbanlarına iyi gelir.
Akciğer büyümesine karşı şifa verir.
Kansızlık ve romatizmaya karşı şifalı bir bitkidir.
Mesane hastalıklarına karşı kullanılabilir.
Yara iyilileşmesini hızlandırır ve kanamayı durdurur.
Aşırı adet kanamalarını önler.
İshali kesmektedir.
Karaciğer ve dalak hastalıklarına karşı iyi gelmektedir.
Sesini çok kullanan kişilerin koyun otu ile gargara yapmaları iyi gelmektedir. Sesi açmaktadır.
Düzenli kullanıldığında kalp büyümesine iyi gelmektedir.
Merhemi yapılıp kullanılırsa varise karşı iyi gelir.
Düzenli kullanımda böbrek ve mesane rahatsızlıklarına karşı şifa verir.
NASIL KULLANALIM
Koyun otunu ezip lapa haline getirerek kullanabiliriz. Buna ilaveten çayı hazırlanarak da kullanılabilir. Banyo suyuna katılarak da kullanılabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir