Öksürük tedavisinde doğal besinler ve bitkiler nelerdir ?

Öksürüğe yakalandığımız zaman kendimiz rahatsız ve mutsuz hisseder ve mümkün olan en kısa sürede kurtulmak isteriz. Öksürük sıklıkla grip, nezle gibi soğuk algınlığının belirtisi olmakla birlikte, alerji, astım, reflü, kuru hava, sigara ve hatta bazı ilaçlar gibi başak etkenlerden de kaynaklanabilir.

Öksürükten kaynaklanan rahatsızlık ve diğer şikayetlerden kurtulmak için aşağıdaki ipuçları işinizi kolaylaştırabilir.

DOĞAL ÖKSÜRÜK İLAÇLARI NELERDİR?

Bal tüketebilirsiniz. Bal, öksürüğü bastırmak için ve boğaz ağrısını yatıştırmak için etkili bir besindir. Yapılan çeşitli araştırmalar göstermiştir ki, öksürük durumunda bal kullanımı birçok reçetesiz ilaçtan daha etkili sonuçlar vermektedir. Bal mukus zarlarını yatıştırır. Eğer öksürüğünüz uyumanızı güçleştiriyorsa, yatmadan önce yemeniz oldukça yararlı olacaktır.

Yetişkinler ve çocuklar için bal tüketilmesi önerilir ancak 1 yaşından daha küçük bebeklerde tüketimi “bebek botulizmi” riski açısından önerilmemektedir.
Balı doğrudan tüketebilirsiniz. Öksürüğünüz olduğu zamanlar her birkaç saatte bir 1 yemek kaşığı bal alınız. Diğer bir seçenek ise, 1 yemek kaşığı balı bir bardak sıcak ve limonlu çayın içine katmanız olacaktır.
Bazı çalışmalar balın genel olarak öksürük kesici ilaçlar gibi bir etki gösterdiğini ortaya çıkarmıştır. Dolayısıyla bal kullanınca hem öksürüğü giderme açısından faydasını görmüş hem de kullanmış olacağınız diğer ilaçların da muhtemel bazı yan etkilerine maruz kalmamış olacaksınız. Balın zaten sadece öksürük değil, birçok hastalık ve rahatsızlık için bire bir faydalı olan bir besin olduğu bilinmektedir.
Meyan kökü çayı içilebilir. Meyan kökü çayı, solunum yollarını rahatlatır, iltihabı hafifletir ve mukusun gevşemesine yardımcı olur. Hazırlamak için bir bardağa 2 yemek kaşığı meyan kökü bitkisi atıp üzerine kaynar suyu dökün. 10-15 dakika demlendikten sonra günde iki defa içiniz.

Eğer steroid ilaçlar kullanıyorsanız ya da böbrek sorunlarınız varsa meyan kökü çayı içmeyin.
İçindeki etken madde olan “glycyrrhiza” bazı insanlar için olumsuz yan etkilere neden olabilir. DGL ya da “deglycyrrhizinated” meyan bakın. Bunlar da meyan kökü çayı kadar etkilidir.doğal öksürük ilaçları kekik çayı
Kekik çayı içebilirsiniz. Kekik çayı, Almanya gibi birçok ülkede solunum rahatsızlıkları için kullanılmaktadır. Boğaz kaslarını gevşetir ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur. Diğer bitki çaylarında olduğu gibi kaynamış suyu içine 2 kaşık kekik attığınız bardağa dökün. 10 dakika demlendikten sonra içebilirsiniz. bitkiler.gen.tr

Ekstra yatıştırıcı özellikleri için bal ve limon ekleyin. Ayrıca tadın daha güzel hale gelmesine de yardımcı olur.
Kurutulmuş ya da taze kekik kullanın.
Sert şekerler yiyebilirsiniz. Eğer ilaçlı pastilleri tercih etmek istemiyorsanız, sert şekerlerden emmeniz öksürüğü dindirmeye yardımcı olacaktır.

Sert şekerler balgam üretmeyen kuru öksürükleri durdurabilir. Sert şekerleri emdiğinizde daha fazla tükürük üretilmesini ve yutulmasını sağlayarak öksürüğü bastırır.
Eğer balgam üreten ıslak bir öksürüğünüz varsa, limon damlaları faydalı olma eğilimi gösterir.
Şekerlemeler 6 yaşından büyük çocuklar için etkili bir çözümdür. Yutma ve boğazlarında kalma riskine karşı 3 yaşından küçük çocuklara şeker ve pastiller vermeyin.
Zerdeçal deneyebilirsiniz. Zerdeçal, birçok insan tarafından öksürük için etkili bulunan geleneksel bir çözümdür. Ilık bir bardak sütün içine yarım çay kaşığı zerdeçal tozu karıştırarak tüketmeye çalışın. Ayrıca kuru öksürükler için zerdeçal tozu ile beraber bir çay kaşığı bal kullanmayı da deneyebilirsiniz. Zerdeçal çayı hazırlamak içinse, 4 bardak kaynar suyun içine bir çorba kaşığı zerdeçal tozu ekleyin. Demlenmesini bekledikten sonra süzün. Öksürük giderici özellikleri için biraz limon ve bal da karıştırabilirsiniz.

Limon suyunun içinde nane ve zencefili çözün. Zencefil mukusun gevşetilmesine yardımcı olur. Hem zencefil ve hem de nanenin ikisi de öksürüğü tetikleyen boğaz arkasındaki tahrişlerin bastırılmasına yardımcı olur. Daha etkili bir içecek olması için bu karışıma bal da ekleyin.doğal öksürük ilaçları nane zencefil

3 yemek kaşığı kıyılmış zencefil ve 1 çorba kaşığı kurutulmuş naneyi 4 bardak suyun içine atın. Suyu kaynatın ve sonra soğumaya bırakın. Daha sonra ısıyı azaltmak, su kaynatın. Ardından süzün. İçecek içilebilecek ısıya geldikten sonra içine bir miktar bal ekleyin ve tamamen çözülmesini sağlayın. Her birkaç saatte 1 yemek kaşığı alın. Hazırladığınız içeceği buzdolabında 3 haftaya kadar saklayabilirsiniz.
Limon suyunun içine bir parça nane şekeri ekleyebilirsiniz. Şeker eriyene kadar küçük bir tencerede ısıtın. Karışıma 1 çorba kaşığı da bal ekleyip karıştırın.
Esansiyel yağları kullanabilirsiniz. Bu yağları buharla birleştirdiğinizde nefes almanızı rahatlatacak ve faydalı olacaktır. Solunum yollarını açmada başarılı olan çay ağacı yağı ve okaliptüs yağının ikisini de deneyin. Bu iki yağ aynı zamanda, anti-viral, anti-bakteriyal ve bir anti-inflamatuar özellikleri sayesinde bakteri ve virüslerle de mücadeleye yardımcı olur.

Suyu kaynatıp bir kabın içine alın. Yaklaşık bir dakika soğumaya bırakın. 3 damla çay ağacı yağı ve 1-2 damla okaliptüs yağını ekleyip karıştırın. Suyun buharını solumak için kaba doğru eğilin ve başınızın üzerine bir havlu atın. Günde 2-3 kez ve her defasında yaklaşık 5-10 dakika boyunca bu şekilde derin nefes alarak uygulamaya çalışın. Yüzünüz yanma riskine karşı suya çok yaklaştırmayın.
Çay ağacı yağını ağızdan almayınız. Yutulduğu zaman zehir etkisi gösterebilir.
Geleneksel Kore çözümlerine de başvurabilirsiniz. Eğer soğuk algınlığı veya grip nedeniyle öksürüğünüz varsa, geleneksel Kore tedavileri etkili olabilir. İçinde baharat, bal ve diğer bazı yararlı bileşenler bulunur.

25 kuru jujube (dilimlenmiş), 1 büyük Asya armudu (dörde bölünmüş), 5 cm lik dilimlenmiş) zencefil, 2 ila 3 çubuk tarçın ve su 3 litre suyu bir tencerede karıştırın. Kaynamaya başlayıncaya kadar kapağı kapalı ve orta derecede ısıtın.
Daha sonra ısısını orta dereceden düşük ısıya alın ve 1 saat boyunca kaynamaya bırakın.
Suyunu süzün ve diğer malzemeleri atın.
Çayı tatlandırmak için 1-2 yemek kaşığı bal ekleyin. Boğazınızı rahatlatmak ve birkaç dakika içinde öksürüğü kesmek için bir bardak bu içecekten tüketin ve keyfini çıkarın. Yapabileceğiniz en basit şeylerden birisi, vücudunuzun rahatlamasını sağlamanız ve derin nefes almaya çalışmanız olacaktır.
doğal öksürük ilaçları tuzlu su gargaraTuzlu su gargarası yapın. Tuzlu su, genellikle boğaz ağrılarını rahatlatmak için kullanılır ancak aynı zamanda boğazdaki şişkinliği azaltma ve balgam çıkarmaya yardımcı olması ile öksürüğe de fayda sağlar. Yarım çay kaşığı tuzu bir çay bardağı ılık suya katarak çözünmesini sağlayın ve ağzınıza alıp 15 saniye boyunca gargara yapın. Gargarayı dışarı tükürün ve tüm su bitene kadar tekrarlayın.

ÖKSÜRÜK İÇİN HANGİ İLAÇLAR KULLANILIR?

Bir dekonjestan alın. Dekonjestanlar burun tıkanıklığını azaltarak, akciğerlerdeki mukusu kurutarak ve solunum yolunu açarak öksürüğü azaltmaya yardımcı olurlar. Dekonjestanları haplar, sıvılar ve burun spreyleri gibi çeşitli yollarla alabilirsiniz.

İçinde etken madde olarak “fenilefrin” ve “psödoefedrin” olan sıvı ve hap şeklindeki ilaçlardan almaya çalışın.
Dekonjestan ilaçların aşırı kullanımı kuruluğa neden olarak kuru öksürük meydana gelmesine de yol açabilir.
Burun spreylerini sadece 2-3 gün kullanın. Bu süreden sonrası “geri tepme etkisi” göstererek daha fazla tıkanıklığa neden olabilir. Ayrıca aşırı kullanımda vücudumuz dekonjestanlara bağımlı hale gelebilir.
İlaçlı boğaz pastillerini de kullanabilirsiniz. Mentollü öksürük damlaları daha etkili oldukları için bunları tercih edin. Pastiller, boğazın arka tarafını uyuşturarak ve öksürük refleksini kısıtlayarak, öksürük meydana gelmesine son vermiş olur.

Nemli öksürükler için, “horehound” pastillerinin yararları kanıtlanmıştır. kanıtlamak. Horehound, söktürücü özelliklere sahip buruk bir bitkidir, bu nedenle öksürük üzerinde çabuk etkili olur ve balgamı daha hızlı söker. Ancak hamile kadınların Horehound kullanmaması önerilir.
Kuru öksürükler içinse, kaygan karaağaç pastilleri kullanılabilir. Bu pastiller kaygan karaağaç ağacının kabuğundan yapılır. İçinde yer ala maddeler boğazı rahatlatır ve öksürük refleksini kısıtlar. Hamile ve emziren kadınların da kaygan karaağaç kullanmamaları gerekir.
İlaçlı bir göğüs losyonu kullanın. Mentol ya da kafur içeren reçetesiz bir ilaçlı göğüs losyonu, kuru ve nemli öksürükleri durdurmada etkilidir.

Bu tür losyonlar sadece topikal uygulama için uygundur ve ağızdan alınamaz.
Göğüs losyonlarını bebeklerde kullanmayınız.
Bir öksürük bastırıcı deneyebilirsiniz. Reçetesiz öksürük kesiciler gecenin ortasında kendini gösteren nemli öksürükler için kullanılabilir.

Öksürük bastırıcılar, öksürüğe neden olan mukus akışını durdurur ve beyne öksürük refleksini kısıtlamasını söyler. Geceleri ya da başka bir nedenden dolayı geçici olarak öksürüğü durdurmak gerektiğinde buna başvurabilirsiniz. Ancak mukusun akciğerlere sıkışıp kalmamasına neden olabildiğinden dolayı hastalık süresince öksürük baskılayıcı ilaçlara güvenmemelisiniz. Bakteriyel bir enfeksiyona yakalanma riskini de arttırır.
“Dekstrometorfan”, “folkodin” veya “antihistaminikler” içeren bir öksürük kesici tercih edin.
Eğer ana belirti öksürük ise kullandığınız ilaçlarda dikkatli olun. Öksürük ilaçlarındaki antihistaminik ve dekonjestanlar mukus sıvısını kurutup sertleştirerek solunum yollarından temizlenmesini zorlaştırabilir.
4 yaşın altındaki çocuklara öksürük ilacı vermeyin.
Balgam söktürücü kullanın. Balgam söktürücü ilaçlar mukus sıvısını incelterek sökülmesini kolaylaştırır. Eğer öksürükle beraber yoğun balgamınız varsa söktürücü ilaçlar kullanmanız yarar sağlayacaktır.

Ciddi yan etkilere neden olabildiğinden dolayı 4 yaşın altındaki çocuklara hiçbir öksürük ilacı vermeyin.

ÖNEMLİ İPUÇLARI

Öksürük tedavisinde antibiyotik kullanımının nadiren olduğunu ve nadiren fayda sağladığını unutmayınız. Antibiyotikler viral öksürük veya hastalıklara karşı etkisizdir. Çünkü etkili oldukları ve öldürebildikleri mikroorganizma gurubu bakterilerdir. Bu nedenle doktorunuz ancak eğer öksürüğe bakteri enfeksiyonun neden olduğunu düşünürse antibiyotik yazacaktır.
Eğer nefes almada sorun yaşıyorsanız, bir solunum cihazını yakınınızda bulundurun ve gerektiğinde kullanın.
Kahve veya çay gibi sıvılar bağışıklık fonksiyonunu inhibe edebilir.
Su ile vücudunuzda sıvı kaybının önüne geçmek istiyorsanız, tüketeceğiniz su ılık olsun. Çünkü soğuk su boğazı tahriş edebilir. Tahrişin de öksürüğe kötü geldiğini belirtmiştik.
Mümkün olduğu kadar fazla istirahat edin. Kendinizi daha iyi hissedene kadar uzun yürüyüşlerden, koşu ya da egzersizlerden kaçının.
DİKKAT

Doktora ne zaman görünmeniz gerektiğini bilin. Çünkü öksürükler genellikle 10 gün içinde kendiliğinden geçer. Yukarıda verilen tedavi seçenekleri ile daha da kısa sürede kurtulabilirsiniz. Eğer verilen tedavileri uygulamanıza rağmen öksürüğünüz iki ila dört hafta boyunca düzelme göstermezse, bir doktora görünmeniz gerekecektir. Ancak eğer öksürükle beraber kan, keskin göğüs ağrıları, şiddetli yorgunluk, hızlı kilo kaybı, titreme, ya da yüksek ateş de yaşarsanız vakit kaybetmeden bir uzmana görünmeniz gerekir.

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir