Sedef hastalığına iyi gelen şifalı şahtere bitkisi

Fumaria officinalis Batı ve Orta Avrupa’da cinsi en yaygın türdür. Ülkemizde de yol kenarlarında dahi yetişebilen şahtere Safra veya Sarılık Otu olarak tanınmaktadır. Sap uzunluğu 10 ila 50 cm arasında değişebilmekte olup dik büyüyen bir yıllık otsu bitkidir. Yaprakları mavimsi-yeşil, çiçekleri mor renkli, kokusuz, acı ve tuzlu bir tada sahiptir.
BİLEŞİMİ
Şahtere bol alkoloid kaynağıdır. Bu alkaloitler potasyum tuzları ve tanenlerdir. Aynı zamanda önemli bir fumarik asit ve şeker kaynağıdır.
ŞAHTERE ETKİ ALANLARI
Geleneksel olarak gözler için ve cilt lekeleri çıkarmak için iyi olduğu düşünüldü. Modern zamanlarda ise bitki, cilt hastalıkları ve konjonktivit tedavisinde kullanmasının yanı sıra böbrekleri temizlediği belirlenmiştir. Şahtere zihinsel durumu iyileştirmede yardımcı olur. Vücutta sindirime yardımcıdır, su ve diğer minerallerin emilimini geliştirmeye yardımcı olur. Safra tuzlarının uygun salgılanması için karaciğeri uyarır. Vücutta meydana gelebilecek enfeksiyonları frenler, durdurur. Terlemeyi artırarak ateşin düşmesine katkı sağlar. Şahtere otunun diğer faydaları ise şunlardır;
bitkiler.gen.tr
Sedef hastalığında kullanılmaktadır. Şahtere öz suyu kına ile karıştırılıp krem haline getirilir. Egzamalı ve uyuzlu yere sürülürse şifa olmaktadır.
Migren ve baş dönmelerini giderir.
Tansiyonu düşürücü etkisi vardır.
Sarılığa karşı faydalıdır.
Saç kepeklerini önler.
Basura iyi gelmektedir.
Kanı temizler.
Damar sertliğine iyi gelmektedir.
Oğul otu ile beraber demlenirse strese iyi gelmektedir.
Mide ağrısı şikyetlerini giderir.
Bilinen ciddi bir yan etkisi bulunmamakta olup, gene de aşırı kullanımdan kaçınılmalıdır. Fazla alımda karın ağrısı yapabilir. Şahtere, yapısında zehirli maddeler de ihtiva etmektedir. Bu neden kullanılması sadece bitki bilimcilerin yönlendirmesi ile uygulanmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir