Sinüs enfeksiyonu Sinüzit e iyi doğal bitkiler

Sinüs enfeksiyonu yada sinüzit….. Yaşamayan bilmez gerçekten ama yaşayan varsa şunu söyleyebilir “yaşadığım en korkunç ağrılardan biri”. Sinüs enfeksiyonu ağrısı ise göz ve burun etrafındaki ağrıdır.
SİNÜSLER NE İŞE YARAR?
Sinüs aslında bir boşluktur ve burun, göz ve yanaklarımızın çevresinde yer almaktadır ve bu alanlar mukus (salgı) üreten zarlarla (aynı burunda olduğu gibi) kaplıdır. Sinüsler vücudumuzun normal bir fonksiyonunun parçası olarak çalışırlar. Günde yaklaşık yarım litre mukus üretirler ve bu mukus dış ortamdan nefes yoluyla vücuda giren mikropları tutarak yok edilmeleri için mideye gönderirler. Yanı sıra nefes aldığımız havayı nemlendirme gibi görevi de vardır.
bitkiler.gen.tr
SİNÜS ENFEKSİYONU NEDİR?
Sinüs kafatası içindeki içi hava dolu boşluklardır ve insan için faydalıdır. Kafatası içinde bulunan sinüslerin 4 tipi vardır; önden (frontal), maksiller, spenoidal ve etmoid sinüs. Maksiller sinüs enfeksiyonu diğerlerinden daha yaygın olarak görülür.
Bazen sinüsler patojenlerle mücadele edemez ve bilinen sinüs enfeksiyonlarına neden olur. Belirtiler sıklıkla;
Baş ağrısı
Göz çevresindeki basınç veya hassasiyet
Burun tıkanıklığı ve Burun akması
Boğaz ağrısı ve post-nazal akıntı (“damlama” ya da boğazın arka kısmında mukus akma hissi)
Yorgunluk
Öksürük
Ağız kokusu
Ateş
NEDENLERİ NELERDİR?
Havadaki toz
Soğuk algınlığı ve grip enfeksiyonu
Yiyecek alerjisi
Çok fazla süt tüketimi
İnsanların yüzde 60-70 civarı yıl içinde böyle bir rahatsızlıktan muzdariptir. Sinüs enfeksiyonu problemini çözmek için binlerce ilaç kullanılmakta ve bunların olası yan etkileri ile yüzleşmektedir. Göz ardı edilmemesi gereken başka bir şey ise; enfeksiyon sırasında hastalıkla mücadelede hem doğal yöntem ve hem de önlemlerin kullanılmasıdır. Çoklu savaş teknikleri sizi zafere daha çabuk ulaştıracaktır. Aşağıdaki uygulamalar sinüs inflamasyonunu azaltmak için size yardım edeceğini umuyoruz.
NARENCİYE ÇAYLARIsinuzite-ne-iyi-gelir
Dilimlenmiş limon yada portakalı kaynayan suya koyun ve kaynama noktasında 1 çay kaşığı şeker ilave edin. Günde iki defa 1 bardak içiniz.
ELMA SİRKESİ
Herkes tarafından bilinen bu çözüm sinüs enfeksiyonu tedavisinde iyi bir yardımcıdır. 2 yemek kaşığı elma sirkesini suya karıştırın. Dilerseniz bardağa bal da ilave edebilirsiniz. Çay gibi demleyin ve yudumlayın. Faydasını göreceksiniz.
ZERDEÇAL TOZU
Zerdeçalın içindeki “kurkumin” maddesi genellikle vücudun farklı toksinlerden kurtulmak için kullanılır. Zerdeçal sinüs boşluğunu temizleyebilir ve bu sayede daha rahat nefes almanıza katkıda bulunabilir.
Sıcak suya bir çorba kaşığı zerdeçal tozu koyun ve karıştırın. Günde üç defa bu şifa reçetesini için.
ÖKALİPTÜS YAĞI
Ökaliptüs yağı sadece sinüslerin temizlenmesi değil yanı sıra sinüs problemlerine karşı savaşmak için solunum siteminin daha güçlü olmasını sağlar.
Temiz bir bez üzerine birkaç damla okaliptüs yağı koyun. Rahatlamaya her ihtiyaç duyduğunuzda bu bezi koklayınız. Geceleri daha iyi uyuyabilmek için yatak takımları yada yastık üzerine okaliptüs yağı damlatabilirsiniz.
LİMON
Delice gelebilir ama yararı görüldüğü için buraya almayı uygun gördük. Dilimlenmiş limonu alın ve her iki burun deliklerinize sürüp ovuşturun. Rahatlama sağladığı söylenmektedir.
SODA & ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ ÖZÜ
Soda yani karbonat ve üzüm çekirdeği ekstresinin kullanılması için eczanelerde bulabileceğiniz “Neti pot” gerekir. Eğer herhangi bir Neti pot bulamazsa o zaman hava geçirmez fermuarlı çanta kullanın. Daha sonra solusyonu torbanın içerisine doldurun ve torbanın köşesine küçük bir delik açın. Torbanın içinden tüm havayı çıkarın ve solusyonu burnunuza damlatın. 1 tatlı kaşığı ince tuz, küçük bir tutam kabartma tozu ve 7 veya 8 damla üzüm çekirdeği ekstresini karıştırın. İsterseniz 1 çay kaşığı su ekleyebilirsiniz. Şimdi bunu, bir günde iki kere kullanabilirsiniz.sinuzit-limon
KEKİK YAĞI
Kekik yağı adeta antibiyotik gibi etki eder. Bir şişe su alın, sonra 20 damla kekik yağı ekleyin ve iyice çalkalayın. Sonra, bir günde üç kez ağız dolusu ile yudumlayın. Bu yönteme 3 ay devam edin, sinüs sorunlarınızın azaldığını göreceksiniz.
SOĞAN
Bir soğan alın ve 1 litre su içinde kaynatın. Daha sonra kaynayan suyu alın ve havlu ile başınızı örtün. Soğan suyunun buğusu sinüslerinizi rahatlatacaktır.
BUHAR
Buhar solüsyonu her türlü yapılabilir.
(A) Kaynar su ile dolu büyük bir kase alın ve 3 diş kıyılmış sarımsak ve 4 tutam acı biber ekleyin. Sonra eğilip başınızı örtün ve yaklaşık 15 dakika boyunca buharı soluyun.
(B) Başka bir yol ise sıcak suya mentol eklemektir. Mentol sinüs sorununa yardım eden nane etkisi ajanına sahiptir. Eğer mentol yoksa o zaman sıcak suya biraz Vicks katıp buharı soluyabilirsiniz.
DOMATES SUYU
Domates suyu, yüksek A vitamini içeriği sayesinde sinüs enfeksiyonu nedeniyle bozulmuş olan mukus zarının tamiri çok yararlı olabilir.
Bir tencerede yaklaşık iki-üç tane domates suyunu kaynatın. Limon suyu ve doğranmış sarımsak ekleyin. Yaklaşık 3-5 dakika tüm malzemeyi karıştırın. Günde en az iki kez domates suyu için.
DİNLENME VE SU
Dinlenme enfeksiyonun giderilmesinde etkilidir. Başınızı yüksek tutarak uyumaya çalışın. Bu akıntının dışarı çıkmasına ve sıkışıklığı azaltmaya yardımcı olacaktır.
Bol sıvı tüketmek de mukusu inceltmeye ve tıkanıklığı gidermeye yardımcı olacaktır. Sade su, et suları, kafeinsiz içecekler ve et suları iyi seçeneklerdir. Erkekler günde en az 13 bardak (3 litre) kadınlar ise günde en az 9 bardak (2.2 litre) içmelidir. Alkol kullanmamanız önerilir. Alkol sinüslerde şişme yapabilir. Benzer şekilde kafein ise mukusu daha koyulaştırabilir ve kurutabilir.
SICAK KOMPRES
Sıcak kompres yüzünüzdeki baskı ve acıyı hafifletebilir. Küçük bir havluyu nemlendirin ve yaklaşık 30 saniye boyunca mikrodalgada tutun. Yeteri sıcaklıkta havluyu burun, yanak veya yakınlarına kompres yapın. 5-10 dakika bekletin.
BAHARATLI YİYECEKLER
Bazı araştırmalar acı biberi turp, zencefil gibi baharatların sinüslerin temizlenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.
ÇAY İÇME
Sıcak kafeinsiz çay – özellikle de zencefil ve bal içeren- boğazı yatıştırmaya ve öksürüğe yardımcı olabilir. Kafeinli içecekler hem uykunuzu kaçırır ve aynı zamanda vücudunuzun susuz kalmasına neden olabilir.
SİGARAYI BIRAKINsinuzit-sigara
Sigara dumanı sinüs astarının tahriş olmasına neden olur ve sinüs enfeksiyonlarını geliştirir. Bu nedenle pasif de olsa sigara dumanından kaçınmalısınız.
İLAÇLAR
1- Antibiyotikleri doktorunuzun reçete ettiği şekilde kullanın. Hatta kendinizi iyi hissetseniz dahi belirtilen güne kadar kullanın. Aksi halde bakterileri daha dirençli hale getirmeniz mümkün. Sık kullanılan antibiyotikler arasında amoksisilin (en sık), Augmentin, cefdinir veya azitromisin sayılabilir.
2- Sinüs enfeksiyonunuz mevsimsel yada sistemik ise antihistaminikler kullanabilirsiniz. Antihistaminikler genellikle hap şeklindedir ve bunlar arasında loratitin (Claritin), difenhidramin (Benadryl) ve Setirizin (nymphomax) sayılabilir.
3- Reçetesiz satılan ağrı kesiciler, sinüs enfeksiyonunu tedavi etmez ama baş ağrısı ve sinüs ağrısı gibi onunla ilişkili bazı belirtileri azaltabilir. Asetaminofen / parasetamol (Tylenol) ya da ibuprofen (Advil) baş ağrısı, boğaz ağrısı ve ateşe iyi gelebilir.
4- Bir burun spreyi tıkanmış sinüslerin açılmasını sağlayarak acil rahatlama sağlayabilir. Spraylar arasında tuzlu spreyler, dekonjestan spreyler ve steroid spreyler yer alır.
5- Dekonjestan ilaçları burun tıkanıklığı ve sinüs ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu ilaçları 3 günden fazla almayın. Çok uzun bir dekonjestan kullanılması tıkanıklığın “geri tepme” sine neden olabilir. Dekonjestan olarak genellikle fenilefrin (Sudafed PE) veya psödoefedrin (Sudafed 12 saatlik), Allegra-D, Klaritin-D ya da Zyrtec-D gibi bir dekonjestan kullanılabilir.
6- Mukolitik ilaçlar burundan drenajı artırmaya yardımcı olabilir. Guaifenesin / Mucinex gibi bir mukolitik ilaç kullanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir