Zerdeçal karaciğer dostu

Zerdeçal, lifli ve sarı çiçekleri bulunan çok yıllık bir bitkidir. Geniş yapraklara sahip zerdeçalın rizomları bulunur. Rizomlarını toprak altında büyüten otsu bir bitki olan zerdeçalın kök kısmı tüketilir. Kök kısmı kaynatılarak kurutulur ve kullanıma hazır hale getirilir. Sıcak iklimleri seven zerdeçal, tropik iklim bölgelerinde yetiştirilir.

Zerdaçalın Faydaları Nelerdir?

 

 

 

Zerdeçalın Latince Adı: Curcuma longa

 

Zerdeçalın İçindeki Maddeler

Zerdeçalın içinde kanseri de önemli ölçüde önleyen kukurmin (cucurmin) adlı madde bulunur.

 

Zerdeçalın Halk Arasındaki Adı

Zerdeçal çok farklı isimlerle adlandırılır. Özellikle Hindistan’da yetiştirilmesi ve kullanılması sebebiyle zerdeçala ‘Hint Safranı’ adı verilir. Ayrıca zerdeçal, zerdeçav, kurkuma, sarıboya, sarıkök, zerdeçöp isimleriyle de anılır. Safrana benzemesi sebebiyle ise zerdeçale safran kökü de denir.

 

Zerdeçalın Faydaları

Zerdeçal özellikle Hindistan, Çin ve Endonezya’da yetişmesi sebebiyle bu ülkelerin gerek mutfağında gerekse tıbbi alanlarında kullanılan bir şifalı bitkidir. Yüzyıllardan beri şifası bilinen zerdeçal, hastalıklara karşı kullanılmasının yanında yemeklere de ayrı bir tat katmıştır. Zerdeçalin çok faydalı bir bitki olması sebebiyle yemeklerinizde baharat olarak kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bu sayede birçok hastalığı önlemiş olacaksınız. Mide rahatsızlığı çeken kişiler yemeklerinde, salatalarında baharat olarak mutlaka zerdeçal kullanmalıdırlar.

 

Kolon kanseri, cilt kanseri ve göğüs kanseri bulunan hücrelere de fayda sağladığı görülen zerdeçal aynı zamanda karaciğere de büyük fayda sağlar. Zerdeçalın antioksidan özelliği sayesinde birçok hastalığa karşı şifa sağlaması mümkündür. Şeker hastaları yıllardır hastalıklarının tedavisini ararlar, tamamen tedavi edilemese de şeker hastalığının vücuda olan olumsuz etkilerini zerdeçalın faydaları sayesinde azaltmak mümkün.. Şeker hastalığı (diyabet) olan kişiler de mutlaka zerdeçalı yemeklerine ilave etmelidirler. Bu şekilde bir parça olsun tedavilerine katkı sağlayabilirler. Ayrıca safra kesesi rahatsızlığı olan kişiler ile Alzheimer hastalığı olanlar da zerdeçalı kullanması gerekenler listesinde..

 

Zerdeçalın faydaları bunlarla da sınırlı değil.. Kalp hastalığı olanlar, kalp damar tıkanıklığı yaşayanların da şifası zerdeçalda.. Araştırmalara göre zerdeçal tüketen kişilerin kalp damarlarında daha az plak oluşumu görülüyor ve daha az tıkanıklık oluyor.. Kısacası kalbini korumak isterseniz yine adresiniz zerdeçalın faydaları…

 

Kolesterol günümüzde birçok kişinin derdi.. İstediğini yiyememek, yediklerine her zaman dikkat etmek bir süre sonra insanları yormaya başlıyor.. Bu gibi sebeplerle kolesterol hastalığına çare aramak günümüzde çok yaygın.. İşte zerdeçal faydaları sayesinde kolesterolü de dengeliyor ve bir parça da olsa rahat yemenizi sağlıyor.

 

Zerdeçal Kullanımı Nerede ve Nasıl Olmalıdır?

Yazımızda birçok faydasında bahsettiğimiz zerdeçal, günlük hayatımızda birçok yerde kullanılabilir. Peki zerdeçal kullanımı nerelerde olmalıdır? İşte bu sorunun yanıtı çok basit.. Öncelikle yapılan yemeklerde, turşularda zerdeçalı baharat olarak kullanmak mümkün.. Hatta keklerinizde bile zerdeçal kullanabilirsiniz. Özellikle zerdeçallı pilav herkesin denemesi gereken bir yemektir. Bunun dışında dana, kuzu gibi çeşitli et yemeklerinizde de zerdeçal kullanabilirsiniz.

 

Diğer bir soru ise zerdeçalın nasıl kullanılacağı ve zerdeçalın nasıl yenileceğidir. Yemeklerinize ağız tadınıza göre 1-2 çay kaşığı zerdeçalı baharat olarak kullanmanız mümkün.. Sadece 1-2 çay kaşığı zerdeçal ile kanser başta olmak üzere birçok hastalığa şifa bulabilir, birçok hastalığı ise önleyebilirsiniz.

 

Ayrıca zerdeçalı, zerdeçal çayı veya zerdeçal maskesi olarak da kullanabilirsiniz.

 

Zerdeçalın Zararları Ve Yan Etkileri

 

Zerdeçalın bilinen büyük bir zararı veya yan etkisi yok.. Fakat bilindiği gibi her şeyin fazlası zarardır, bu yüzden zerdeçalın da aşırı kullanımından kaçınmak gerekir.Yüksek miktarda kullanılan zerdeçal kusmaya sebep olabilir. Zerdeçalın kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte kullanılmasından kaçınılmalıdır. Ayrıca safra kesesinde taş olanlar ile gastrit, ülser gibi mide rahatsızlığı bulunan kişiler de zerdeçal kullanmaktan kaçınmalıdırlar. Karaciğer iltihabı olan kişilerin de zerdeçal tüketmesi tavsiye edilmez.

 

Zerdeçal ve faydaları nelerdir zerdaçalın yararları

Antioksidan etkilidir. Curcuminin(zerdaçalın etken maddesi) antioksidan etkisinin E ve C vitaminlerinden daha güçlü olduğu görülmüştür.

 

iltihap giderici özelliği vardır.

Zerdeçal karaciğer için yararlıdır. Karacigeri güçlendirir ve karaciğerden toksinlerin atılmasına yardım eder.

Solunum yolu enfeksiyonların tedavisinde yararlanılır.

Curcumin kansere karşı koruma sağlar ve tümör hücrelerinin çoğalmasını engelleyici özelligi vardır.

Yapılan araştırmalarda cilt kolon,ve gögüs kanseri için faydalı olabileceği görülmüştür.

Safra kesesi ve safra yollarının fonksiyonel hastalıklarına karşı etkisi zerdeçal yararları arasındadır.

Deneysel çalışmalarda zerdaçalın kolesterolü azaltıcı etkisi belirlenmiştir.

Kalp hastalıklarını önleyebileceği yine yapılan araştırma sonuçlarından biridir.

Zerdeçal kullanımı hazmı kolaylaştırır.

Sigaranın verdigi zararları önemli ölçüde azaltabileceği yapılan bir çalışmada görülmüştür.

Haricen deri rahatsızlıklarında yararlıdır.

Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde zerdeçalın Kistik fibroz tedavisinde önemli fayda sağlayabileceği gösterilmiştir.

bu yazı 10.930 defa okundu Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. Rauf dedi ki:

    Zerdaçalı ne şekilde tüketmeliyiz? Hangi sıklıkta? Kaynatıp suyunu içmek faydalımıdır? Bunu ne kadar süreyle ve nasıl saklayıp tüketmeliyiz?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir