Balkon veya bahçede domates yetiştirmek

1- SAKSI SECİMİ

Saksı olarak yoğurt kablarını veya bahçe ürünleri reyonundan tohum çimlendirme kapları alarak başlayabilirsiniz.
Yoğurt kabı veya buna benzer bir kap kullanılacaksa dezenfekte edilerek işleme başlanmalıdır.

2- TOPRAK SECİMİ

PH 5.5- 7.0 arasında solucansız bakteri içermeyen bir toprak işinizi görecektir.

3-TOHUM

Ekmeyi planladınız tohum(lar)

4- ETİKET

Etiket bu işin olmazsa olmazlarından. 2-3 çeşit domates ektiğimizde hangi saksı hangi cins domates derdine düşmektense, çıkmayan kalem veya etiketle bu işi çözebilirsiniz.

5- Plastik Torba veya Örtü

Toprak sıcaklığını korumak ve tohumların ihtiyacı olan nemi sağlamak amaçlanmaktadır.

6- Su

7- Işık Kaynağı

Eğer gün ışığı alma imkanı yoksa florasan veya yüksek yoğunluklu bitki ışığı

9 adımda Domates Nasıl Yetiştirilir ?

1- Tohumdan domates yetiştirmek istiyorsanız 3 inç genişliğinde ( 7 cm çapında ) saksılara ihtiyacını var. Uygun koşulları oluşturduğunuzda her bir sakısya 2-3 domates tohumu koyunuz . çok fazla sulamayınız . toprağın üst kısmı hafif nemli ise tohumların ihtiyacı kadar su mevcuttur demek. Toprak sıcaklığı 22.2-26.6 derece arasında olmalı.

Daha geniş saksıya daha sık aralıkla tohum ekebilirsiniz ( ben bu şekilde yapiyorum ) göz ve el alışkanlığı olduğu için bir alana ne kadar tohum olmalı rahatlıkla karar verilebilmeli. Yeni başlayanlar belirttiğim saksı ebatlarında belirtilen tohum kadar başlarlarsa ne demek istediğimi anlayabilirler. Tohumlar cok sık ekilmişse seyreltme işlemi yapılmalı. Seyreltme işlemi fidelerin daha sağlıklı büyümesini sağlar. göve ne kadar kalınlaşırsa fide meyvesi o kadar sağlıklı olur.

2- Domates tohumlarını kuvvetli direk güneş ışığına veya 14-18 saat florasan / bitki ışık kaynağına bir kaç inç ( 7-10 cm mesafe uzaklığında ) yerleştiriniz.

3- Domates fidelerinin daha güçlü bir gövdeye sahip olması için hafif rüzgarda günde iki sefer 5-10 dakika bırakınız fan ile bulunduğu ortamda esinti yaratınız.

4- Domates sıcağı sever. Domates fideleriniz toprakla buluşmadan önce ekim yapilacak alanı siyah veya kırmızı naylon örtü ile 1-2 hafta öncesinden kapatınız. Topraktaki bu ekstra sıcaklık farkı daha erken ürün almanıza yardımcı olacaktır.

5- Domates fidelerini toprağa dikme işlemine sıra geldi.

Gövdenin üst kısmında bir kaç yaprak kalacak şekilde toprağa dikiniz. Yani ne kadar derine dikilirse o kadar iyi. Domates fidesi gövde kısmındanda kök salar. Derin bir çukur açıp y çukurun altına yanmış hayvan gübresi koyup fidenizi yerşetirin ve gövde boyunca fidenin etrafını toprakla doldurun. Gövdeyi kırmamaya dikkat edin.

6- Domates etrafına saman koyup , fidenizin ihtiyacı olan toprak nemini korumanıza , topraktaki hastalıkların bitkinize sıçramasını engellemiş olacaktır. Samanları Çok erken koyarsanız Toprak gölgede kalacaktır ve soğuyacaktır buda fideniz için dezavantaj.

7- Bitkiniz 3 inç ( 7- 8 cm ) boyunda olduğunda gövdenin alt kısmındaki yaprakları kopartınız. Bu yapraklar en az güneş gören ve toprakla temas etmiş ilk yapraklardır.

8- Gövdede dallar arasından çıkmış yaprakları kopratın Meyve üretmeyecekleri gibi bitkinin enerjisini ve besininide alacaktır. Ama diğer yaprak ve dalara dokunmayın . Fotosentez yapan ve domatese lezzet veren kısımlar yapraklardır.

9- Düzenli ve kök kısmına yeterli su gidecek kadar sulama yapmalısınız. Düzensiz sulama ( bir hafta sulamama gibi..) çiçeklenme döneminde çiçeğin çürümesine yol açar. Meyve olgunlaşmaya başladığında su vermeyi azaltırsanız meyve daha lezzetli olur. fazla su meyvelerin veya çiçeklerin çürümesine yol açtığı gibi bitkiyi strese de sokar. yeterli miktarda sulama sağlıklı meyveler için çok önemlidir. En iyi sulama güneş doğmadan ve ya battıktan sonra yapılan sulamadır. su ile bitkinin gövdesinden meyvelere kalsiyum taşınır. sulama düzenli yapılmazsa oluşan meyveye yeterli kalsiyum gitmeyecektir. küflenmiş – çürümüş domates meyvesini dalında tutmanın bir anlamı yoktur. biran önce meyveyi kopartmak lazım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir