Işkın Otu nedir ve faydaları

Işkın otu, çok yaygın olarak tüketimi yapılmasa da sağlık adına azımsanmayacak kadar çok faydası bulunmaktadır. Bilimsel çalışmalar da sağlık adına yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Halk arasında uçkun olarak da bilinen bitki, şifa niteliğinde bir bitkidir. Bilimsel adı ”Reun Ribes” olan bitki, özellikle kanser hastalığı üzerinde etkilidir. Bitkinin hücre yenileyici etkisi bulunmaktadır. Bitkinin içeriğinde farklı kimyasallar bulunmakta ve hayati tehlike oluşturan birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Doğu tarafında ışkın otu yayla muzu olarak da bilinmektedir. A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri bakımından zengin içeriğe sahiptir.

Işkın otu, kuzukulakgiller ailesine aittir. Mayıs ve Haziran’da yetişen bitkinin, doğu illerinde yaygın bir şekilde üretimi yapılmaktadır. Özellikle Erzurum bitkinin en çok yetiştirildiği yerdir. 40-150 santim kadar boylanabilen ışkın otu, taze olarak tüketilen yabani bitkiler arasında yer almaktadır. Geniş ve kaba yapraklı olan bitkinin, yaprakları arasında ufak çiçekler çıkar. Tadı kiviyi anımsatan ışkın otun birçok yerde meyve olarak da tüketilmektedir. Işkın otu otsu bitki türlerinden biridir.

Başta lösemi kanseri olmak üzere birçok kanser türünün tedavisinde alternatif olarak kullanılmaktadır. Polifenol bakımından iyi bir kaynaktır. Sindirimi ve mideyi yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır. Ayrıca mide bulantısı ve kusmaya karşı da iyi gelir. Diyabet, tansiyon gibi hastalıklara karşı deva olduğu bilinmektedir. Kabızlığı giderici, astım, nefes darlığı, üst solunum hastalıkları, basur, ülser ve ishali önleyici özelliği bulunmaktadır. Ayrıca uyku problemleri, stres, kronik yorgunluk, ateşli hastalıklar, gribal enfeksiyonlar, böbrek sorunları ve kan şekerini düzenlemek için de fayda sağlamaktadır.

Hamilelik döneminde çoğu kadının maruz kaldığı cilt lekeleri için de kullanılan bir bitkidir. Kabuklarının iç tarafı leke oluşan bölgelere sürülerek lekelerden kurtulmak mümkün olur. Kolesterolü düşürmek için kullanıldığı gibi kalp rahatsızlıklarına karşı da iyi gelmektedir.

Cilt yenileyici özelliği bulunan bitki, yaşlanma sürecini kısaltıcı etki yaratır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek vücudu daha pek çok hastalığa karşı koruma altına alır.

Salatası yapılabildiği gibi direkt olarak meyve olarak da tüketilebilir. Kaynatılarak çay şeklinde tüketildiğinde çoğu hastalık için faydalı olur. Çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Tıbbi olarak üretilen birçok ilacın içerisinde de kullanılan bir bitkidir. bitkiler.gen.tr

Işkın Otu Çayı Nasıl Yapılır?

Bilindik her hangi bir yan etkisi olmayan ışkın otu çayı oldukça kolay hazırlanır. 100 gr ışkın otunun kök kısmı incecik kıyılır. Kıyılan bitki 2 su bardağı suyun içine eklenerek 12 saat beklenir. 12 saatin sonunda süzgeçten geçirilir ve içine 1 tatlı kaşığı şeker ilave edilerek kaynatılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir