iyot içeren bitki ve besinler

Deniz Ürünleri: Balıklar (özellikle tuzlu su balıkları) iyot bakımından oldukça zengindir ve iyot kaynağı olarak tüketilebilir.

Yüksek oranda iyotlu balıklar arasında ilk sıralarda ton balığı, mezgit, soğuk su ve derin deniz balıkları gelmektedir. Karides ve diğer kabuklu deniz canlıları da iyot eksikliğini önlemek için kullanılabilir.

İyotlu Tuz: Yemeklerde ve masada kullandığınız tuzu iyotlu tuzla değiştirmek günlük olarak almanız gereken iyodu fazlasıyla sağlayacaktır.

Sebzeler: Ispanak, soya fasulyesi, şalgam, pazı, kabak, kuru fasulye ve sarımsak gibi sebzelerin iyot oranı yüksektir. Bu sebzeleri aynı zamanda vitamin kaynağı ve antioksidan olarak tüketebilirsiniz.

Çilek: Meyveler genellikle iyi bir iyot kaynağı değildir ve sadece bir kaç meyve iyot içerir. Bu meyveler arasında yer alan çilek düşük kalorili olması ve içeriğindeki mineraller ile sağlıklı bir beslenme programına eklenebilir. 6-7 adet çilek günlük iyot ihtiyacının yaklaşık %8’ini sağlar.

Yoğurt, Süt ve Peynir: Süt ve süt ürünleri iyot bakımından zengindir. Bir kase yoğurt günlük iyot ihtiyacının yaklaşık %60’ını, 1 bardak süt %40’ını, 1 yumurta %20’sini karşılar.

İyot eksikliği başta da söylediğimiz gibi tiroid bezi hücrelerinin dolayısıyla tiroidin büyümesine neden olur. Bu kadınlarda erkeklerden daha sık görülen bir hastalıktır ve özellikle gebelik

döneminde ve ergenlik öncesi çocuklarda görülür. Yeterli miktarda iyot almak çocuğun fiziksel ve beyin gelişimi açısından önemlidir.

Aşırı iyot alımının yol açtığı zehirlenme vakaları nadir olarak görülmekle birlikte fazla miktarda iyot tüketimi tiroid bezlerinin çalışmasını etkileyebilir.

İyot kaynağı olarak sadece iyotlu tuz kullanmak yerine bu minerali balık, deniz ürünleri ve sebzeler yoluyla almak uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Çeyrek çay kaşığı iyotlu tuz günlük iyot ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılar.

Önerilen Günlük İyot Tüketimi;

Çocuklar: 1-3 yaş 90 mikrogram, 4-8 yaş 90 mikrogram, 9-13 yaş 120 mikrogram
Yetişkinler: (14 yaş ve üzeri): Erkekler 150 mikrogram, kızlar 150 mikro gram

Yukarıdaki rakamlar dışında kişinin iyot ihtiyacı yaşına, cinsiyetine ve hamilelik gibi diğer faktörlere göre değişiklik gösterebilir.

Emzirme dönemindeki kadınların daha çok iyot alması gerekebilir. Sizin veya çocuğunuz için en doğru günlük iyot tüketimi miktarını doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir