Kınakına ağacının bilinen ve bilinmeyen faydaları

Kınakına (Cinchona officinalis) Tropikal bölgelerde yetişen, 10-15 metreye kadar boylanabilen, kırmızı çiçekli bir ağaçtır. Kına Kına ağacının kabukları kinin ve kinidin gibi 30’a yakın alkaloit, glikoz, sakaroz, tanen ve reçine içerir. Kinin maddesi sıtmanın tedavisi ve sıtmadan korunmada özellikle kullanılan bir ateş düşürücüdür.

Yetiştirildiği yerler: Anayurdu Peru ve Bolivya olan ve sanayii bitkisi olarak Cava, Güney Hindistan, Kolombiya, Seylan, Guatemala, Kamerun ve Kongo gibi tropikal ülkelerde yetiştirilir.

Kınakınanın Bilinen Yararları

Kabızlığı giderir. Acı lezzeti ile iştah açıcıdır. Cilt kaşıntılarında faydalıdır. Tifoda faydalıdır. Ateşi düşürür ve ağrıları hafifletir. Gribal hastalıklara karşı koruyucudur. Damarları genişletir ve tansiyonu düşürür. Vücuda kuvvet verir ve iyileşmeyi hızlandırır. Ağır ve mikroplu hastalıkların nekahat devresini kısaltır. Kınakına özellikle sıtma mikrobuna karşı etkilidir ve sıtmayı tedavi eder.

Kına Kına Nasıl Kullanılır?

Kınakınanın kabukları kurutulup toz haline getirildikten sonra kullanılır. Hamilelikte doğum sancılarını tetikleyebildiği ve bebeklerde anormalliklere sebep olabildiği için gebelerin kullanması tavsiye edilmez.

Çay: Kınakına kabuğu ince kıyılarak 1 gr demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edilir ve 15-20 dk demlenmesi beklendikten sonra süzülerek içilir. Günde toplam olarak en fazla 3 gr Kınakına kabuğu veya tozundan çay yapılabilir. Yani 3 defa 1 gr alabilir, zira fazlası zararlıdır.

Uyarı: Kınakınanın çayı pek içilmemekle zira dozajın aşılması halinde (GÜNDE 3 GR) zehirlenme söz konusu olabilir. Bu nedenle genellikle tentürü veya natürel ilacı kullanılır.

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir