Manganez kaynağı besinler

Manganezin en önemli faydalarından bazıları arasında özellikle;
Sağlıklı kemik yapısının sağlanması,
Kemik metabolizması,
Kemikleri oluşturmak için gerekli enzimlerin oluşturulması,
İnsan vücudundaki metabolik aktiviteyi yardımcı olmak için ko-enzim olarak hareket etmesi,
Bağ dokularının oluşumu,
Kalsiyum emilimi,
Tiroid bezi ve cinsiyet hormonlarının düzgün işlemesi,
Kan şekeri seviyesinin düzenlenmesi,
Yağ ve karbonhidrat metabolizmasında önemli görevleri vardır.
Manganez doğal olarak çok az miktarda vücudumuzda meydana gelen bir mineraldir. Manganez, manganez süper oksit dismutaz enziminin gerçek bir bileşenidir. Güçlü bir antioksidan olan manganez insan vücudunda serbest radikalleri arar ve bu zararlı parçacıkları nötralize eder ve bu sayede serbest radikallerin neden olduğu birçok potansiyel tehlikeyi de önler.
Sponsorlu Bağlantılar
Vücudumuz en fazla eden böbrek, pankreas, karaciğer ve kemik içinde konsantre olmuş şekilde manganez 20 mg içerebilir. Manganez vücutta beyin ve sinir sisteminin düzgün aktivitesinin normal işleyişi için çok önemli bir mineraldir.
MANGANEZ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ
bitkiler.gen.tr
Manganez eksikliği belirtileri arasında yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, kas kasılması, kemik malformasyonu, yüksek kolesterol, görme bozuklukları, işitme sorunları, şiddetli hafıza kaybı ve titreme sayılabilir. Bazı tıp uzmanları manganez eksikliğinin oldukça nadir olduğunu iddia olsa da, dünya nüfusunun % 35’inden fazlasında manganez eksikliği olduğu düşünülmektedir. Kötü beslenme alışkanlıkları böyle eksikliklerin önde gelen nedenidir.
Bazı durumlarda kalsiyum ve demir, insan vücudunda manganezin uygun kullanımına müdahale edebilmektedir. Buna bağlı olarak da göz problemleri, terleme, hızlı kalp atışları, halsizlik ve şiddetli kramplar da manganez eksikliği belirtileri ortaya çıkabilir. Şiddetli eksiklik durumunda ise kadınlarda kısırlık, pankreas hasarı, kalp hastalıkları ve osteoporoza neden olabilir.
MANGANEZ ÖNEMLİ KAYNAKLARIManganez İçeren Besinler
Manganezin en önemli kaynakları arasında ahududu, ananas, sarımsak, üzüm, pancar, yeşil fasulye, pirinç, nane, yulaf, fındık, su teresi, hardal yeşilliği, çilek, böğürtlen, tropikal meyveler, marul, ıspanak, pekmez, karanfil, zerdeçal vardır pırasa, tofu, tam buğday, muz, salatalık, kivi, incir ve havuç sayılabilir. Doğal olarak bol miktarda manganezin en iyi kaynakları manganez emilimini maksimize ettikleri için yeşil sebzeler, kahverengi pirinç, hindistancevizi, badem ve fındıktır.
MANGANEZİN SAĞLIĞA FAYDALARI
Manganezin vücutta optimum düzeyde olması vücutta genel bir iyilik hali sağlar. İşte araştırılmış en önemli faydalarının bir listesi:
1- SAĞLIKLI KEMİKLER: Manganez insan kemik yapısının uygun ve normal büyümesi için gereklidir. Omurga kemik mineral yoğunluğunda artış sağlanmasında çok etkili bir mineraldir. Bu, menopoz sonrası kadınlar için de geçerlidir ve yararlıdır. Menopoz dönemindeki kadınların kemik kırıklarının azaltılmasında oldukça etkili bir mineraldir ve bu bağlamda bu mineralin artırılmasında yarar bulunmaktadır.
2- SERBEST RADİKALLER: Manganez antioksidan özellikleri nedeniyle insan vücudunda serbest radikallerin etkinliğini izleme şeklinde özel bir fonksiyona sahiptir. Serbest radikaller çeşitli hastalıklar için risk faktörü oluşturur. Bu nedenle bu mineral açısından zengin diyet tercih ederek hücrelere zarar veren ve kanser yıkıcı hastalıklara yakalanma riskini azaltabilirsiniz.
3- ŞEKER SEVİYESİ: Manganez kandaki şeker seviyesini de kontrol etmektedir. Manganez bu sayede diyabet gibi bazı hastalıkların ortaya çıkmasını önleyebilir. Manganezin bu noktada görevi şudur; kandaki şeker seviyesini kontrol etmek için, manganez insülin sentezini ve salgılanmasını normalleştirir ve kan şekerinde öngörülemeyen düşüşü düzenler. Bu sayede şeker hastaları için daha normal ve işlevsel bir yaşam sağlar.Manganez Ne İşe Yarar
4- EPİLEPSİ: Manganezin vücutta düşük seviyelerde olması epileptik nöbetler için bir tetikleyici olabilir. Manganez takviyeleri küçük veya büyük epileptik nöbet olasılığını kontrol etmeye yardımcı olabilir.
5- METABOLİZMA: Vücudun metabolizmasının düzenlenmesi manganezin hayati fonksiyonlarından biridir. Manganez ile aktive edilmiş enzimler kolesterol, amino asit ve karbonhidrat metabolizmasına yardım eder. Manganez ayrıca, E vitamini ve B-1 gibi vitamin metabolizması için önemlidir. İlaveten DNA polimerazın önemli bölümünün bir parçası ve vücuttaki en bol amino asit olan glutamin metabolizmasının temel bir parçası olmasının yanında karaciğerin düzgün ve sorunsuz çalışmasına yardımcı olur.
6- ENFLAMASYON VE BURKULMALAR: Manganez süperoksit dismutaz düzeylerini arttırarak burkulma ve iltihap için ideal bir mineraldir. Süperoksit dismutaz, normal artritli hastalarda çok düşük düzeyde bulunur. Süperoksit dismutaz artrit hastalarının umutsuzca ihtiyaç duyduğu anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Vücuda manganez alımı Süperoksit dismutaz sentezini ve işlevini artırır ve bu koşulun belirtilerini azaltır.
7- OSTEOPOROZUN ÖNLENMESİ: Manganez takviyeleri kemik ve genel mineral yoğunluğunu artırdığı için osteoporoz ve osteoartrit sendromu olan hastalarda iyileşme sağlamaktadır.
8- PMS SENDROMUNUN HAFİFLETİLMESİ: Birçok kadın adet öncesi sendrom adı verilen PMS’den muzdariptir. Bu aylık döngülerde mangan önemli ölçüde ruh hali, baş ağrısı, depresyon ve sinirlilik durumlarının hafifletilmesine yardımcı olur. Çalışmalar, özellikle şiddetli PMS belirtileri yaşayan kadınlarda manganez dahil olmak üzere çeşitli iz minerallerin düşük seviyelerde olduğunu göstermiştir. Manganez içeren yiyecekleri artırmak yada manganez takviyeleri kullanmak bu dönemdeki kadınlara yardımcı olacaktır. Fakat kullanmadan önce bir doktora danışmalısınız.
9- TİROİD SAĞLIĞI: Manganez birçok farklı enzimler için önemli bir ko-faktör ve aynı zamanda troid hormonu olan tiroksinin de önemli bir bileşenidir. Tiroid bezi ve hormon sentezinin düzgün çalışması kilo kaybı, iştah, metabolizma ve organ sistemlerinin verimliliği ilgili sorunlara engel olur.
10- VİTAMİN EMİLİMİNE YARDIMCI OLUR: Manganez B ve E vitamininin yanı sıra magnezyum gibi hayati minerallerin emilimine yardımcı olur. Bu emilim ve gıdalardaki vitaminlerden faydalanma manganezin enzimatik reaksiyonlardaki rolü sayesinde gerçekleşmektedir. Manganez enzimatik reaksiyonlar için çok amaçlı yardımcı faktörlerden biridir ve bazı vitaminler için eksiklik riski varsa, o zaman güvenli ve toksik olmayan düzeylerde kalarak manganez düzeyi mutlaka artırılmalıdır.Manganezin Faydaları
11- BEYİN VE SİNİR SİSTEMİ: Manganez beynin sağlıklı işlemesi için gerekli olan ve aynı zamanda özel bir sinir hastalıklarını tedavi etmek için kullanılır. Bu durum büyük olasılıkla, sinir yollarının da dahil olduğu vücuttaki serbest radikalleri temizleyen süperoksit dismutaz enzimi sayesindedir. Serbest radikaller gibi oksidasyonun yan ürünleri vücutta her yerdedir ve beyin de tıpkı vücudun diğer bölümlerinde olduğu gibi olumsuz etkilenebilir. Bundan dolayı süperoksit dismutaz gibi güçlü antioksidanlarbeyin, vücut ve sinir sağlığı için gereklidir. Antioksidan rolünden başka manganez nörotransmitter ile bağlanabilir ve vücutta elektrik uyarılarının daha hızlı veya daha verimli iletimini teşvik edebilir.
12- GLUKOZ METABOLİZMASI: Manganez insan vücudunda glikoz metabolizmasının düzenlenmesine yardımcı olur. Glikoz düzgün emilimi, organ sistemleri ve kas tarafından kullanılması manganezin en büyük sağladığı faydalardan biridir. Ayrıca, şeker hastalarında aşırı şeker birikme olasılığını da azaltır. Diyabetin uygun yönetimi için kesinlikle vücudun uygun mangan düzeyleri tarafından desteklenmesi gerekir.
13- SİNDİRİM SİSTEMİ: Manganez sindirim yollarının ve işleyişinin korunmasına yardımcı olan bir mineraldir. Sindirim sürecinde yağ emilimini artırır ve aynı zamanda kabızlık ve bağırsak rahatsızlığı gibi sorunları azaltır.
BİR KAÇ UYARI!!!!
Manganez vücuttaki çok az veya çok fazla olayan üç toksik iz mineralden sadece biridir. Manganez aldığınızda dengeli olmasına dikkat edin. Aşırı doz, bir dizi tehlikeli koşullar ve hastalıklar hatta ölüme neden olabilir. Manganez aşırı doz Parkinson hastalığına benzer semptomlara ya da hastalığın kendisine yol açabilir.
Ayrıca, karaciğer rahatsızlığı bulunanlar için çok fazla manganez almamaları gerekir. Çünkü karaciğer fazlasını gidermede yetersiz kalırsa psikoz, ruhsal bozukluklar ve titreme / spazmlara yol açabilir. Eğer kansızlık varsa vücudunuz olduğunca manganez absorbe etmeye deneyecektir ve bu da tehlikeli olacaktır. Bu nedenle manganez alımınızı yakından takip edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir