Mercan Çiçeği

Mercan çiçeği kaya bahçelerine, duvar diplerinde kullanabilirsiz. Sarkık formundan dolayı olukça dekoratif ve şık durur. Meksikalı, güneşi sıcağı seven, hava şartları müsait oldukça bütün yıl çiçek açmaya devam eder. Çalı türü bir bitkidir. Çalı süpürge gibi incecik zarif dalları uzadıkça öne eğilir. Mercan çiçeği asla dik durmaz. Kökten çıkan sürgünler saplar üzerinde ince ince yüzlerce dallanıp budaklanarak dik durmayarak püskül görünümlüdür. Bu yüzden sarkıcı bitki olarak saksılarda yetiştirilebilirsiniz. İyi bir yer örtücüdür. İlkbahardan sonbahara kadar çok sayıda salkımlar oluşur ve güzel sarı, beyaz, kırmızı renkte çiçekler vardır. Çiçekleri kapsül gibidir.

Bol güneş gören alanlara dikilmelidir. Kuraklığa, yakıcı güneşe dayanıklıdır. Akdeniz iklimi görülen bölgelerde sevilen bitkidir. Soğuğa, rüzgara dayanıklı gibidir ancak çok soğuklarda mutlaka korunmalıdır.

Evde yetiştirilebilir ancak çok iyi güneş alan yerlere konulmalıdır.

Peyzaj da kullanımı; yamaçlar, teraslar, duvarlar, vb gibi arazi doğal veya yapay yükselmeler üzerinde satır veya öbekler halinde ekilen grup halinde yer örtücü olarak kullanılır.

Toprak; organik maddece zengin, iyi drene edilmiş gevsek toprağı sever.

Sulama; özellikle (Şubat Ekim) vejetatif döneminde bol ve düzenli sulamaya ihtiyaç duyar, aşırı kurumuş topraktan kaçınmak gerekir.

Gübreleme; çok çiçeklenmesi için potasyum ve fosfor içeren gübre kullanılabilir.

Budama; ilk yıl budama yapmayın. İkinci yıldan itibaren çiçekleri giden dalları dipten kesin, daha fazla sürgün çıkmasını sağlar. Aşırıya kaçmamak şartıyla kontrollü budama yapın.

Çoğaltılması; birkaç yıllık mercan çiçeğini köklerden ayırarak çoğaltabilirsiniz. En az 8cm boyunda yan sürgünler ilkbahar sonunda dipten kesilerek alınır, kumda veya perlitli çok süzek bir toprakta köklendirilir. Tohumdan da kolay çoğaltılabilir zaten tohumlar düştüğü yerden çoğalmaya başlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir