Tere otu nedir?


Tere otu, yaprakları salata olarak yenebilen ve vücutta yağ yakımını hızlandıran şifalı bir bitkidir. Turpgiller familyasından bir bitki olan tere otunun çiğ yenmesi gerekir. Tere tohumları serbest radikallerin vücuda zarar vermesini önleyen antioksidanlar içerdiği için kansere karşı koruyucudur. Bol miktarda E ve C vitaminleri içeren tere otunun kolesterol düşürücü etkisi vardır ve yaşlanmayı geciktirir. Tere otu tüketmek solunum yolları, bağırsak ve mide sağlığı için çok faydalıdır ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir. Kronik halsizliğe iyi gelen tere otu, metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya yardımcı olur. Bahçe teresi tohumu iyi bir adet düzenleyicidir; ayrıca emziren annelerin süt miktarını arttırır.

Tere otu nedir?
Tere tohumu (Lepidium sativum) turpgiller / lahanagiller familyasına aittir. Anavatanı Asya ve Kuzey Afrika’dır. Ekimi ilkbaharda yapılan tere otu, 15 ila 45 cm yüksekliğe kadar büyüyen dik, tüysüz, yıllık bir su kenarı bitkisidir. Sıcak iklimleri sever ve bir ay içinde yenmeye hazır hale gelir. Türkiye’de hemen her bölgede yetişen tere otu, hurf ve habbürreşad isimleri ile bilinir ve yaklaşık 90 çeşidi vardır. Genellikle nisan ve mayıs aylarında satışa sunulur.

Tere otu ve tohumun içerdiği besinler ve vitaminler
Tere tohumu susam çekirdeği kadardır, rengi koyu kırmızıdır ve acımsı bir tada sahiptir. Tohumlar küçük, oval şekilli sivri ve bir ucunda üçgen şeklindedir, yaklaşık 2 ila 3 mm uzunluğunda ve 1 ila 1,5 mm genişliğindedir. Tohumdan elde edilen yağ da besleyicidir. Tere tohumu kayda değer miktarda protein, lipitler ve karbonhidratlar içermektedir. Ayrıca askorbik asit (C vitamini), tokoferol (E vitamini), folik asit (B9 vitamini), kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum, beta-karoten ve yüksek miktarda linoleik yağ asitleri içerir.

Tere otunun faydaları
Geleneksel tıpta bitkinin yaprakları, gövdeleri ve tohumları astım, öksürük, soğuk algınlığı, kabızlık, anemi ve vücutta istenmeyen kokuların giderilmesi için kullanılır. C vitamini eksikliğini giderir, K vitamini bakımından zengindir, bağışıklık sistemini güçlendirir. Adet döngüsünü düzenler ve emziren annelerin süt üretimini arttırmasına yardımcı olur. Saç dökülmesini önler. Daha çok fayda sağlamak için çiğ tüketilmesi gerekir, baharat olarak kullanılabilir.

Faydalı yağ asitleri içerir
Metiyonin ve sistein hariç tüm esansiyel amino asitler bahçe teresi tohumlarında yüksek miktarlarda bulunur. Toplam asit oranı %47 kadardır. Aspartik ve glutamik asit önemli miktarda bulunur. Vücuda fayda sağlayacak ölçekte linoleik (omega 6) ve oleik asit (omega 9) ile alfa-linoleik asit (omega 3) yağ asitleri barındırır.

Aspartik asit: Vücuttan zararlı amonyağın atılmasına yardımcı olur. Günde 3 gram alındığında testosteron seviyesini %40 arttırır. Kronik halsizliğin tedavisinde kullanılır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Glutamik asit: Sara, kas gelişim bozuklukları, hipoglisemik (düşük kan şekeri hastalığı) koma, diyabette insülin tedavisi komplikasyonlarında kullanılır. Sağlıklı beyin ve bağırsak işlevleri için önemlidir.
Tere otu
Tere otu, pek çok vitamin ve mineral içerir

Linoleik asit: Potansiyel olarak anti-kanserojendir. Zayıflamada etkili olmasının yanında karın yağlarının eritilmesini ve sıkılaşmasını da sağlar. Normal kan kolesterol düzeyinin korunmasına katkıda bulunur.
Oleik asit: Yüksek tansiyon riskini azaltır, kolesterolü dengeleyerek kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Ayrıca şeker hastalarının insülin ihtiyacını azaltır ve kanser türlerine karşı koruyucu etkisi vardır.
Omega-3 yağ asitleri: Hamilelik sırasında ve bebeğin ilk zamanlarında bebeğin beyin sağlığını korur. Göz ve cilt sağlığına faydaları vardır. Kalp hastalıklarına, anksiyete ve depresyona karşı koruma sağlar.

Tere tohumu zayıflatır mı?
Tere tohumu sabahları aç karnına tüketildiğinde metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Yanında tere yaprağı ile tüketimi metabolizma hızlandırıcı etkiyi arttırır ve terletici etkide bulunur. Zayıflamak için tere tohumunu havanda iyice öğütün ve bir tatlı kaşığı kadar öğütülmüş tohumu bir tatlı kaşığı balla karıştırıp sabah aç karnına yiyin, ardından bolca ılık su için. Ilık su karışımın metabolizmaya karışmasını hızlandıracaktır.

Tere otu saça nasıl uygulanır?
Saçlarınız dökülüyorsa bir çay kaşığı tere tohumunu 1 litre kaynattığınız suya ekleyin ve ılıdığı zaman bu suyla saç diplerinize masaj yaparak saçınızı yıkayın.

Tere otu tohumu nasıl yenir?
Tere otu tohumu tek başına yenebilecek lezzette değildir. Acı ve kötü bir kokusu vardır. Tohumu balla karıştırıp üzerine ılık su dökerek tüketmek en kolay yöntemdir. Ayrıca yoğurda yedirip ve harnup pekmezi ile karıştırarak macun kıvamında tüketebilirsiniz.

Tere otunun yan etkileri
Hipertiroidi ve ülser hastaları tere tohumu kullanmamalıdır. Yüksek miktarda tüketilirse tiroid bezinin büyümesine neden olabilir.
Fazla tüketildiğinde gaz yapabilir
Tere tohumu abartılı şekilde kullanıldığında midede kalıcı hasar oluşabilir. Bağırsakları tahriş edebilir.
Diyabet ilaçları ile birlikte tüketilmesi sakıncalı olabilir. Doktora danışmak gerekir.
Tansiyon düşürücü etkisi vardır. Hipotansiyon (düşük tansiyon) hastaları dikkatli kullanmalıdır.
Gebelikte kullanılmamalıdır.


Önemli !!! NOT: Bu içerikteki bilgiler internet ortamından derlenmiş olup, %100 geçerli bilgiler olarak değerlendirilemez. Lütfen bir uzman hekim ile konuşarak “Hastalığım nedir? doğru tedavi yöntemi ve hastalığınızla ilgili çözümler nelerdir?” sorularına cevap arayınız.