Biberiye

Küçük iğne uçlu yapraklı bitki (Lamiaceae) nane ailesindendir. Latince adı Rosmarinus Officinalis’dir. Bütün ilkbahar ve yaz boyunca soluk-mavi renkli çiçekler açan, 1-2 m yüksekliğinde, kışın yapraklarını dökmeyen bir bitki. Gövdeleri dik ve çok dallıdır. Yaprakları mızrak gibi, etli ve yeşil renklidir Çiçekleri dalların uçlarında, yaprakların tabanlarında bulunur. Meyveleri esmer renkli ve fındıksıdır. Kuşdili olarak da bilinir. Türkiye’de yetiştiği yerler: İstanbul, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Akdeniz’e kıyı ülkelerde ve ülkemizde de Marmara, Ege ve Güney Anadolu’da yabani olarak yetişmektedir. Park ve bahçelerde yetiştirilir. Bahçede güneşi iyi alan hafif nemli bir yerde yetiştirmek mümkündür.

Çalımsı karakterli bir bitkidir. Sapı lifsi yapıda, ince, narin, çok dallı ve diktir. Genç dalları dört köşelidir. Yaprakları karşılıklı, sapsız ve kulakçık sızdır. Yaprakları çam yapraklarına benzer. Çiçekleri, dalların ucunda ve yaprak koltuklarında küçük topluluklar halindedir. Bütün sene çiçeklidir Ve çiçekleri bir eksen üzerinde salkım şeklindedir. Kendisi doğal olarak yetişmekte olan bir bitkidir Tohumlarını saçarak koloniler oluşturmaktadır Tohumları ekilerek kolay üretilebildiği gibi, çok koku yayan biberiye bitkileri vejetatif olarak çelik alma yoluyla da üretilebilir. Biberiye Bahçelerde, tarlalarda ve kısmen gölgelik yerlerde rahatlıkla yetiştirilir. Ev içersinde, açık veya kapalı balkonunuzda kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Kumlu, balçıklı toprakları sever, ılıman iklim bitkisidir. Evde saksıda yetiştirecekseniz saksının mutlaka delik olmasına dikkat edin. Bakımı oldukça kolaydır. Özel bir bakım istemez. Çiçeklenme döneminde suyu fazla ister. Dibi kurudukça sulama yapmanız yeterli. Tohumla ve çelik alma yöntemiyle çoğaltabiliriz. Çelikler istediğiniz boyda olabilir. Budama yapıldığında yeni sürgünleri evde eski sürgünleri de çelikte kullanabilirsiniz. Her türlü budamaya gelir. Ayrıca biberiyeyi yemeklerinizde büyük bir zevkle kullanabilirsiniz. Et yemeklerinde, çorbalarda, pilavlarda ve turşularda da kullanabilirsiniz. Biberiye çayı da vücuttaki yağlarınızı eritmeye birebirdir. Evinizde rahatlıkla biberiye çayını hazırlayabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir