Bitkilerin Saksı değiştirme zamanları ve yer değişikliği şokları

Ev çiçeklerinin saksılarını topraklarını ne zaman değiştirmeliyiz? En iyi zaman bitkilerin yıllık dinlenmesinden sonra, aktifleşmeye yeni başladıkları zamandır. Tam uyku dönemindeki bitkilerin toprağını değiştirmede sorunlar çıkabilir. Yine de toprak değiştirilebilir ama çok incelikleri var onun için genel anlamda olmaz demek daha doğru olur. Evinizin esinti durumu da önemli. İlkbaharda acele etmeyip pencereleri sık sık açabileceğiniz günler gelene kadar beklemelisiniz.

Aslında birçok bitki türü uyku dönemine girdiğinde köklerine ihtiyaç duymazlar. Topraktan sökülmelerinde başka yere dikilmelerinde hayati tehlike olmaz. Bunlar bahçelerdeki ağaç / çalı türleri ve lale gibi soğanlı bitkiler. Ama ev süs bitkileri öyle değil.

Uyku dönemine girmeseler bile toprak değiştirmek kış aylarında zararlı olabilir. Aktif ve hızlı gelişim başladığı ilkbahar ortası en iyi zamandır. Ters hareket eden bitkilerde ise o türler için her birine ayrı usuller olabiliyor türe göre bilgilenmelisiniz.

Mayıs ayının ilk yarısı ev bitkilerinden birçoğu için en iyi zamandır. En önemli püf noktası şu: Evlerde kalorifer vs. ısıtıcılarının kullanımının bırakıldığı ve pencerelerin sık sık açılabileceği zaman. İşte buna göre siz bölgenizin iklim özelliğine göre ilkbaharda ne zaman saksı ve toprak değişimi yapacağınızı belirleyebilirsiniz.

Kökleri rahatsız edilen bitkiler fazlaca esinti alabilmeli. Böylece canlanırlar ve köklerine de can gelir.

Yeni aldığınız bitkilerin toprağı ne kadar kötü olursa olsun hemen toprak değiştirmeyin. Bitki önce yeni ortamına alışmalı, şoku üzerinden atmalı (bu süreçte hiç sulamamada yarar var). Yer yadırgama şoklarında bitkiler adeta felç olur. Bunun üzerine kökleri rahatsız etmenin bedeli bitkinin köklerden başlayarak çürümesidir. En az 15 gün beklemelisiniz, yeni yerine alışmalı, en azından şoku üzerinden atmalı.

Yer yadırgama şokları hangi durumlarda olur?
En zararlısı serin ve esintili ortama alışmış bitkilerin birden bire sıcak evlere / ofislere alınmasında oluyor. Birkaç günde bozulup gidiyorlar. Bunun tersi de zararlı: Ev ortamına alışmış bitkileri, dondurucu soğuğa ne kadar dayanıklı türden olursa olsun, kışın dışarıya koyarsanız dondurucu soğuk olmasa bile fazla soğuğa yenik düşer ölürler.

Kökleri fazla hassas bitkiler yer değişikliği yapılmadan önce toprağının yarı kuruluğa gelmiş olması lazım. Yeni yerinde ise toprak tamamıyla kuruyana kadar sulamamalısınız.

Kışın oda sıcaklığında su ile sulaya daha fazla dikkkat edin. Oda fazlaca serinse / soğuksa, toprağa göre daha sıcak su kök çürümesine yol açabilir (buna en fazla ince köklü bitkiler hassastır). Oda sıcaklığından daha serin suyun fazla zararı yok. Yine de oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.

Eve / ofise yeni bitki alacaksanız en iyi iki zaman:
Seralarda yetiştirilen süs bitkilerini satın almada en iyi zaman ilkbaharın ikinci yarısı ve yaz sonudur. Eğer güvendiğiniz dürüst bir çiçekçi varsa, seradan sonra adaptasyon serasında bitkileri normal hayata adapte ettikten sonra satıyorsa ondan her zaman alabilirsiniz. Buna rağmen bile ısıtıcıların yakıldığı, pencerelerin hiç açılmadığı aylarda evlere ofislere yeni bitki almak riskli. Pencereleri gün içinde çok defa açıp sık sık iyice havalandırıyorsanız hava sirkülasyonu / esinti sağlıyorsanız sorun olmaz.

Yazın dışarda tuttuğunuz ama kışın içeri alacağınız bitkileri serin günler başlamadan önce, yaz sonunda içeri almalısınız. Sonbahar serinlerini beklerseniz bitkiler serin havaya göre adapte olurlar, birden bire sıcak, havasız, esintisiz ortama alındıklarında alışamazlar ölümcül şok yaşarlar. Aynı şoka seradan yeni çıkmış bitkiler de aynı şekilde maruz kalıyor. Seralarda havalandırma ve ısı dengesi her zaman en iyi şekilde sağlanır. O bitkiler esintisiz ortamlara gelince adapte olamaz bozulurlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir