Defne yaprağının şifa deposu olduğunu biliyormuydunuz

Defne yaprağı sert ve mat renkli bir şifalı bitkidir. Kendine özel bir kokusu ve tadı mevcuttur. Defne yağını tıbbi bileşenlere katılarak, onların sert bir koku ve sıcaklık vermesi sağlanır. Defne yaprağının birçok kullanım alanı vardır. Yemeklere katılabilir, çayı yapılır, odadaki havayı temizlemek için kullanılır. Defne yaprağını, etkilerini iyi görebilmesi için genelde yaz sonunda toplamak gerekir. Kurutulma işlemi sırasında güneşle doğrudan temas ettirilmemeli. Gölgelik ve havadar yerde kurutmaya bırakılmalıdır.

TERLETMEYİ SAĞLAR, MİKROP KIRICIDIR
Bileşenlerindeki kimyasallar sayesinde terletmeyi sağlar. Bu özelliği soğuk algınlığını iyileştirmede kullanılmaktadır. Zaten birçok soğuk algınlığı ilacının yapımında defne yaprağı kullanılır. Çayını hazırlayıp içerseniz, vücudu terleterek yüksek ateşin düşmesine yardımcı olur. Grip, nezle gibi hastalıkların da bu sayede hızlıca çabuk atılmasını sağlanır.

Özellikleri arasında mikrop kırıcılığı vardır. Mideye düştüğünde yağını salar ve mide çeperini onarıcı etkisini gösterir. Sindirim sistemi ilaçlarının yapımında da defne yaprağı kullanılmaktadır. Hazımsızlığın giderilmesine yardımcı olur. Gastrit seviyesini düşürür. Karında oluşan gazı ve şişkinliği azaltığı görülmüştür.

defne yaprağı
defne yaprağı

İYİ BİR İDRAR SÖKÜCÜDÜR
İyi bir idrar sökücüdür. Çayını hazırlayıp koyu kıvamda iki üç bardak içtiğinizde yarım saat içinde idrar sökücü özelliğini gösterir. Antiseptik, mikrop kovucu ve atıcı özelliği sayesinde gerek idrar yoluyla, gerek deri terlemesi yoluyla vücuttan mikropları atar.

HAMİLELERE, DÜZENSİZ ADET GÖRENLERE DEFNE YAPRAĞI
Hamilelere, hamileliklerinin son haftasında az ölçüde içmesi önerilir. Bu sayede doğumu kolaylaştırır. Düzensiz adet gören kadınlarda adetin düzenlenmesinde yardımcı olur.

Romatizmaya ilaçlarının yapımında da defne yaprağından faydalanılır. Yağını çıkardığımız defne yaprağını vücudumuza sürdüğümüz takdirde, eklem ağrılarını, romatizma sızılarını azaltır. Soğuk algınlığına maruz kalındığında ortaya çıkan eklem ağrılarında, viral enfeksiyonlarda ve vücut direncinin güçlendirilmesinde kullanılır. Ağrı kesici etkisi olduğu için, bu şikyetlerde çayını içmenin de faydası vardır.

DEFNE YAPRAĞININ KULLANIM ŞEKİLLERİ
Çayı nasıl yapılır; Bir avuç defne yaprağını önce soğuk suda yıkayın. Yıkama işlemini mutlaka soğuk suda ve kısa süreli olarak yapın. Defne yaprağının kimyasal etkilerini gösteren maddeler çok yüzeyde olduğu için bu işlemin uzun sürede ve sıcak suda yapılması etkilerini azaltacaktır. Defne yaprağının tozluymuş gibi duran görüntüsüne aldanmayın. Flu ve mat bir rengi vardır. Yıkadıktan sonra yarım litre suda kaynatın ve için. Tadı çok ağır gelirse damak zevkinize göre kaynatırken içine limon veya tatlandırması için farklı meyveler atabilirsiniz. Bir tutam hatmi çiçeği veya birkaç nane dalı ile kaynatmayı deneyin. Sonra acı tadını ortadan kaldırmak için bal ile beraber iki tutam da tarçın tozu karıştırıp için. Kimyasal yapısı güçlü olduğu için diğer bitkilerle kaynatılması defne yaprağına zarar vermeyecek, etkisini azaltmayacaktır.

defne yaprağı çayı
defne yaprağı çayı

Eklem ağrıları için Kullanım Şekli; Eklem ağrıları ve romatizma sızıları için ya piyasada yağı çıkarılmış ürünlerden kullanın. İsterseniz de bir şişe zeytinyağın da otuz kırk defne yaprağını bir ay bekletin. Yağın rengi defne yaprağının rengini almaya başladığında karışımınız kullanıma hazır olacaktır. Bu karışımla vücudunuza masaj yapın.

KAPALI ORTAMLARIN HİJYENİNDE ve YEMEKLERİNİZDE DEFNE YAPRAĞI
Defne yaprakları biraz ıslatılıp radyatör peteklerinin üstüne, elektrikli sobaların yakınına konularak havadaki virüsü öldürmekte kullanılır. Peteklerin üzerine koyduğunuz defne yapraklarını bir iki hafta sonunda değiştirin. Yaprakların iyice sararıp kuruması, yaprakları değiştirme zamanı geldiğinin göstergesidir.

Dip not: Özellikle fırında pişireceğiniz yemeklerin üzerine üç beş defne yaprağı atarsanız, tadına kattığı lezzeti görürsünüz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir