Divle Obruk Peyniri Nedir? Nasıl Yapılır?

Divle Obruk Peyniri Nedir? Nasıl Yapılır?

  • Divle peyniri, özel olarak büyütülen ve fenni yem tüketmeyen küçükbaş hayvanların sütünden hazırlanan bir tulum peyniridir.
  • Peynire adını veren obruk, Karaman ilinin Ayrancı ilçesine bağlıdır. Buradaki köyde yer alan obrukta, mayalanan peynirlerin dinlendirilme ve soğutma işlemi yapılır.
  • Lezzetini mağaradan alan bir peynir olan Divle obruk peyniri, yıllardır Karaman’ın Ayrancı ilçesinde elde edilmektedir.
  • Toros Dağları’nın yemyeşil yaylalarından beslenen küçükbaş hayvanlar, yaklaşık 5 ay içinde üretilen peynirler için süt vermektedir.
  • Karaman için önemli bir geçim kaynağı olan Divle obruk peyniri, Türk rokfor peyniri olarak da çeşitli ülkelerde tanımlanmaktadır.
  • Obrukların içinde muhafaza edilen tulum peynirleri, hemen hemen 5 ay taze kalabiliyor.
  • Fransızlar’ın da ilgisini çeken Divle obruk peyniri, mağara içinde yerin 36 metre altında özel koşullarda korunmaktadır.
  • Ekonomik değeri yüksek olan bu şifalı peynirin yapım aşaması da kendisi kadar özel adımlardan geçer.
  • Yapılan araştırmalara göre dünya genelindeki en iyi tulum peynirleri arasında yerini almıştır.
  • Divle köyünün hazinesi olarak bilinen bu peynir, ülke genelinde oldukça ilgi görmektedir.
  • Bu peynir Türkiye’de oldukça önemli bir konuma sahiptir. Karaman Ticaret Odasının ve KTO eski başkanı Sayın Mustafa Toktay’ın çabalarıyla 2017’de Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından tescillenmiştir ve Coğrafi İşaret almıştır.

Divle Obruk Peyniri Nasıl Yapılır?

  • Divle (Üç Harman) köyünde, otlatılan küçükbaş hayvanların sütleri sağılır.
  • Süt sağıldıktan 2 saat sonra ısıtılır ve mayalanır.
  • Mayalanma işlemine ek olarak kırma olarak ifade edilen bir işlem yapılır. Bu aşamada kaynayan ve mayalanan süt karıştırılır.
  • Sonrasında peynir süzülür ve peynir altı suyundan ayrılır.
  • Süzülen peynir büyük parçalar halinde ayrılır ve temiz bir suyun içine alınır. Burada sabaha kadar bekletilerek kıvam alması sağlanır.
  • Bu aşamada peynir altı suyunun yani sarı suyun iyice alınması gerekir. Eğer bu sarı su alınmazsa Divle obruk peyniri acı bir aroma alır.
  • Bir gece dinlenen peynir parçaları tulum içine parçalanarak alınır.
  • Tulumun keçi derisinden olması, peynirin lezzet sırlarından biridir.
  • Tüm peynir parçaları tuluma bastırılır ve iğne kadar ince delikler açılır. Bu deliklerden peynirdeki kalan suyun akıtılması sağlanır.
  • Bu adımlardan sonra tulumun ağız kısmı dikilir ve güneş görecek bir yerde 2 gün kadar dinlendirilir.
  • Güneşte dinlenen tulumlar, 2 gün de serin yerde bekletilir.
  • Toplamda 4 gün dışarıda dinlenen tulumlar, Divle mağarasına alınır ve burada uzun bir süre muhafaza edilir.
  • Tulumun rengi ve peynirin kendine has kokusu bu mağara içinde şekillenir. Mağaranın yaz günlerinde %90 neme sahip olması peynirin oluşum aşamasında etkilidir.
  • Ekim ve kasım aylarında mağaradan çıkan Divle obruk tulumları, tüketiciye ulaşması için çıkarılır ve satışa sunulur.

Divle Obruk Peyniri Faydaları Nelerdir?

  • Divle tulum peyniri tamamen doğal bir antibiyotiktir. Bu nedenle hastalıklardan korunmak için tüketilmelidir.
  • Enfeksiyon durumlarında düzenli olarak tüketildiği takdirde vücuttaki enfeksiyonu temizler.
  • Kalsiyum kaynaklarından biri olan Divle tulum peyniri, kas ve kemik gelişimini desteklemektedir.
  • Güçlü bir diş yapısının oluşması ve diş hastalıklarını önlemesi de Divle obruk peyniri faydaları arasında alır.
  • Doğal beslenen küçükbaş hayvanlardan elde edilen sütten hazırlandığı için; kimyasal bir madde içermez. Katkı madde içermeyen Divle obruk peyniri, bağışıklık sistemini güçlendirmenin leziz yollarından biridir.
  • Vitamin değeri yüksek olan bu peynir, kansızlığı da gidermektedir.
  • Saçları, cildi, kas ve kemik yapısını güçlendirici özelliğe sahiptir.
  • Sütün yapısındaki yağ ile mayalanan bu peynir, kalbe zarar veren yağlardan oldukça uzaktır. Kalp sağlığını korur.
  • Kan akışını dengeler, damar tıkanıklığını önler ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.
  • Divle obruk peyniri tüketerek enerji ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bu peynire tabağınızda yer vererek daha sağlıklı bir bedene sahip olabilirsiniz!

Divle Obruk Peyniri Nasıl Yenir?

  • Divle obruk peynirini çiğ ve pişmiş halde tüketebilirsiniz. Tamamen damak zevkinize göre servis edebilirsiniz.
  • Kahvaltı tabaklarını süsleyen peynirlerden biri olan Divle tulum peyniri, aynı zamanda omlet içinde de nefis bir tat verecektir.
  • Sıcak ya da soğuk sandviç yemek istediğinizde ekmek arasına ekleyebilirsiniz.
  • Tulum peyniri olduğundan börek ve poğaça içinde de bu peyniri leziz bir tatta tüketebilirsiniz.
  • Şarap tüketenler, peynir tabağına Divle obruk peynirini de ekleyebilir. Bu peynirin meyvelerle uyumunu sevebilirsiniz!
  • Ayrıca salataların üzerine ekleyerek, salatanın besin değerini yükseltebilirsiniz.

Divle obruk peynirini satın alırken, peynirin korunduğu tulumun dışı kırmızı renkli olacaktır. Bu renk peynirin orijinal olduğuna işarettir. Mağarada kaldığı süreç içinde, tulumun rengi değişmektedir.

Divle Obruk Peyniri Nasıl Saklanır?

  • Mağaradaki bekleme süresini tamamlayan Divle obruk peyniri, ortalama 5 ay taze kalabilmektedir.
  • Divle tulum peynirini aldığınız takdirde serin ve karanlık yerde saklayabilirsiniz.
  • Buzdolabı içinde kapalı bir saklama kutusunda da muhafaza edebilirsiniz.
  • Açıkta kalan yahut güneş gören peynirler, kısa sürede küflenerek bozulacaktır.
  • Kullanmadan önce Divle peynirini sakladığınız kabı kontrol etmelisiniz. Küflenme gerçekleşmişse tüketmekten kaçınınız!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir