Hct Testi Neden İstenir?

Hct testi, tam kan sayımı sırasında rutin olarak yapılır. Ayrıca genel sağlık kontrolü sırasında hemoglobin testiyle birlikte yapılabilir.

Bu testler (eğer özel bir sağlık koşulunuz yoksa) genellikle aşağıdaki belirtilerin nedeninin belirlenebilmesi için istenmektedir.

Güçsüzlük ve kronik yorgunluk
Enerji eksikliği
Gözlerin kararması
Solgun cilt
Nefes darlığı
Baş dönmesi
Baş ağrısı
Kilo kaybı
Dalak büyümesi
Aşırı susuzluk
İdrara çıkamama
Terleyememe
Hct Düşüklüğü İçin Beslenme Önerileri
Doktorunuz, hct değeri düşüklüğünün nedenine bağlı olarak yapılması gerekenler konusunda sizi bilgilendirecektir. Düşük hct, vitamin ve demir eksikliğine bağlı olarak meydana geliyorsa, beslenmenizi düzenleyerek aldığınız demir, folat ve B12 vitamini oranını arttırabilirsiniz.

Demir: Demir eksikliği anemisi yaşıyorsanız, demir bakımından zengin bir beslenmenin yararını görebilirsiniz. En çok demir içeren gıdalar balık eti, kırmızı et, sakatat etleri, deniz ürünleri, fasulye ve barbunyadır. Demir içeren besinler sayfasında konuyla ilgili daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

B12 Vitamini: Düşük hct değeri bazen B12 vitamini eksikliği nedeniyle görülebilir. Yumurta, yağlı balıklar, tavuk ve dana ciğeri, kümes hayvanları B12 bakımından zengindir. B12 vitamini sayfasında bu vitamin bakımından zengin yiyeceklerin tam listesini bulabilirsiniz.

Folat: Gıdalar yoluyla alınan vitamin ve minerallerin vücut tarafından gerektiği gibi emilememesi anemiye yol açabilmektedir.

Folat aynı zamanda kırmızı kan hücresi için gerekli bir vitamindir. Daha çok brokoli, kuşkonmaz, tam buğdaylı gıda, portakal ve domates suyu tüketerek folat seviyesini yükseltebilirsiniz.

Folik asit içeren gıdalar sayfasında folat bakımından zengin gıdalar hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Bu gıdalar aneminin derecesine ve hct değerine bağlı olarak tedavi sürecinde destek olabilir. Ancak daha kısa sürede bir çözüm için doktorunuz demir, B12 ve folat takviyesi kullanmanızı önerebilir.

Hct (hematokrit) kısaca, kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin, kanın tümüne oranla, yüzde olarak belirlendiği bir kan testidir.

Örneğin test raporunda yer alan %25 hct, 100 milimetre kanda 25 milimetre oranında kırmızı kan hücresi bulunduğu anlamına gelir.

Hct ölçümü otomatik ve manuel olarak 2 farklı yöntemle yapılabilir. Normal hct değerleri yaşa, cinsiyete göre farklılıklar gösterebilir.

Sağlıklı bir yetişkin erkekte normal hct değeri %42-%54, yetişkin kadınlarda ise %38-%46 arası olarak kabul edilmektedir.

Hct düşüklüğü; vitamin eksikliği, travma sonucu kan kaybı, kemik iliği sorunları, kemoterapi ilaçları, böbrek sorunları, kolon kanseri ve bazı ilaçların yan etkisine bağlı olarak ortaya çıkan anemi neticesinde görülebilir.

Hematokrit testi çoğunlukla “tam kan sayımı” testinin bir parçası olarak uygulanmaktadır.

Yüksek Hct Ne Anlama Gelir?
Yüksek hct oranı, kırmızı kan hücrelerinin sayısının normalden daha fazla olduğu anlamına gelir.

Yüksek hct, hct düşüklüğüne göre az görülen bir durumdur. Daha çok yüksek rakımlarda yaşayan insanlarda, sigara tiryakilerinde ortaya çıkar.

Vücudun susuz kalması, test sırasında geçici hct düşüklüğüne neden olabilir. Bunlar dışında yüksek hct’nin daha nadir olarak görüldüğü durumlar arasında akciğer hastalıkları, bazı tümör oluşumları, kemik iliği hastalıkları sayılabilir. A

Ayrıca atletlerin kullandığı bazı doping ilaçlarının hct yüzdesini yükselttiği bilinmektedir.

Düşük Hct Ne Anlama Gelir?
Düşük hct, kanda yeterince kırmızı kan hücresi bulunmadığı anlamına gelmektedir.

Kemoterapi ilaçları, kolon kanseri, ameliyat veya bir yaralanma sonrası kan kaybı, kemik iliği nakli ve kemik iliği sorunları, hemoglobin azlığı, akut veya kronik kanamalı hastalıklar, kronik iltihaplı hastalıklar ve böbrek sorunları hct düşüklüğünün başlıca nedenleridir. Ayrıca demir, folat ve B12 vitamini eksikliği kırmızı kan hücresi sayısının azalmasına yol açabilir.

Hamilelik, vücutta bulunan sıvıların artması sonucu hct değerinde hafif bir düşmeye neden olabilir.

Normal Hct Oranları
Normal olarak kabul edilen hct oranları şu şekildedir;

Yeni doğan bebekler %55-%68 arası, 1 haftalık bebekler %47-%65 arası, 1 aylık bebekler %37,%49 arası, 3 aylık bebekler %30-%36 arası, 1 yaşında çocuklar %29-%41 arası, 10 yaşında çocuklar %36-%40 arası, yetişkin kadınlar %38-%46 arası ve yetişkin erkekler %42-%54 arası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir