İstiridye Mantarı

İstiridye mantarı, Pleurotaceae familyasından yaygın olarak yenilebilen bir mantar türüdür. Latinca adı Pleurotus ostreatus olan bu mantar en lezzetli ve ekonomik değeri olan mantarlardan biridir. Şapkası istiridye şeklini andırması nedeniyle istiridye mantarı olarak adlandırılmıştır. Doğada kavak ağaçlarında yetişmesi nedeniyle kavak mantarı olarak da bilinir.

İstiridye mantarı ayrıca sanayide ve vücuttaki toksik etki gösteren bileşenleri mantar kullanarak temizleme amacıyla kullanılır.

İstiridye mantarı özellikleri
İstiridye mantarının şapka bölümü geniş ve istiridyeye benzer yapıdadır. Ortalama çapı 5 ile 25 cm arasında değişir. Sapı yok denecek kadar kısa olup düşük oksijen oranı olan bölgelerde yetişen mantarlarda ince uzun halde olabilir.

İstiridye mantarı, en ideal ışık altında beyaz-gri arası renktedir. Fazla ışık aldığı alanlarda sarı, az ışık aldığı yerlerde ise siyah tonlarında olabilir.

İstiridye Mantarı ve Özellikleri
Genel görüşlerin aksine yüksek protein oranına sahip bir mantar değildir. Vitamin ve mineral açısından zengin olup lifli bir gıda olduğu için tok tutma özelliği vardır. Tek başına kızartma ve ızgara olarak yenebildiği gibi özellikle et yemeklerinde, sotelerde, omlet vb. yumurtalı yemeklerde kullanılan lezzetli bir mantardır. dünya mutfağında da bol bol kullanılır.

Ağırlığının büyük çoğunluğu sudan oluşur ve toplandıktan sonra bir kaç saat içinde suyun buharlaşması nedeniyle ağırlığının yaklaşık % 10’unu kaybeder.

Dünya’da ticari olarak üretimi yapılan mantarlar içerisinde ikinci sırada olup Avrupa’da bolca tüketilmektedir.

Farklı sıcaklıklarda gelişebilen Pleurotus florida ve Pleurotus sajor-caju adında iki türü daha vardır ancak genel olarak Pleurotus ostreatus türü üretilir.

Tavsiye Yazı Şitaki Mantarı ve Özellikleri
İstiridye mantarı nerede yetişir ?
İstiridye mantarı yapraklı ağaçların gövdeleri, kütükleri, tomrukları ve direkleri üzerinde kümeler halinde bulunur. Ağaç gövdelerinin daha çok yaralı kısımlarında ve budaklarında yetişir. Ağırlıklı olarak kavak ağaçlarında yetişmesi nedeniyle kavak mantarı adını almıştır.

İstiridye mantarı ve Özellikleri
Toplanma mevsimi genel olarak İlkbahar ve Sonbahar aylarıdır. Ancak uygun nem ve sıcaklık değerleri oluşursa yılın her mevsimi bulunabilir.

Ticari olarak kapalı alanlarda saman veya bitki atıklarının içerisinde yetiştirilebilir. Ayrıca açık havada ağaç kütüklerine misel çakılarak da üretilebilir.

Ülkemizde son yıllarda üretimi ve tüketimi az da olsa artmış olup her bölgede üreticisi bulunabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir