Şifa kaynağı Bademin Faydaları

Bademin faydaları, farklı aroması ve bağımlılık yapan tadı ile oldukça lezzetli ve şifa kaynağı bir bitkidir. Botanik yapısı açısından şeftali, erik kiraz ve kayısı gibi bitkiler ile aynı ailede yer alan badem, Akdeniz ikliminde yetişir. Ülkemizde badem üretimi genellikle Ege Bölgesinde, Datça Yarımadasında yoğunlaşsa da Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde de badem yetiştiriciliği yapılmaktadır.
İlkbahar sonlarında yetişmeye başlayan üzeri şeftali gibi tüylü olan çağla meyvesi, yaz sonu – sonbahar başlangıcı arasında sert bir yapıya bürünür. Bu sert meyve kabuğunun içinde bulunan tohum “badem” olarak adlandırılır.
Badem içeriğinde bulunan kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyum gibi oldukça önemli mineraller sayesinde oldukça yararlı bir bitkidir. Kabızlığı giderici özelliği bulunur. Vücudun geçirdiği hastalıklar sonrasında toparlanmasına yardımcı olur. Yorgunlukların giderilmesinde yardımcıdır. Yara iyileştirici özelliğinin yanı sıra baş ağrısı, böbrek ağrısı, karaciğer ağrılarını hafifletir. Yine üreme yollarında, mesane ve böbrek yollarındaki iltihapları yok edici faydaları olduğu belirtilmektedir. Kolesterolü düşürücü etkisi ile bilinen badem, kan şekerini düzenler. Badem bitkisinin yağıda oldukça şifalıdır. Müsil etkisine sahiptir. Hazımsızlığa iyi gelir. Bağırsakları yumuşatma etkisine sahip badem yağı, küçük böbrek taşlarının yağlanıp kaymasını sağlayarak düşmeye yardımcı olduğu da belirtilmektedir. Acı badem ise idrar sisteminde gözenek açan yapısı nedeniyle idrar yaptırmaya yardımcı olur ancak acı bademin fazla tüketimi zehirlenme riski açısından tavsiye edilmemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir