Bitkisel çayın faydaları

Beyaz çayın düşük kafein oranına sahip olması ve hastalıkla mücadele özelliği birleştiğinde ortaya mükemmel sonuçlar çıkmaktadır. İster yeşil çay isterse de siyah çay olsun tüm çay ürünleri “Camelia sinensis” adı verilen bitkiden elde edilir. Beyaz çayın elde edilmesinde bitkinin tomurcuk (üst filizleri) ve yaprakları kullanılır ve hastalıklar ile mücadele eden etken maddelerinin korunabilmesi amacı ile (örneğin kateşin) çok az işlemden geçirilir. Toplanan tomurcuk ve tomurcuk durumundaki üst yapraklar buharlanır ve fırınlanır ve daha sonra ise kurutulur. Sadece bu kadar.
BEYAZ ÇAY NASIL YAPILIR? NASIL DEMLENİR?
Beyaz çayı bir demlikte bilinen diğer çaylar gibi demleyebilirsiniz. İster yapraklarını isterse de piyasadan satın aldığını beyaz çayı kullanabilirsiniz. Ağız tadınıza göre oranını ayarlayabilirsiniz. Normal olarak bir fincan beyaz için 1-2 çay kaşığı kullanmanız yada 5-6 çay yaprağı kullanabilirsiniz.
Kullanacağınız suyun kaynar olmamasına ve 3-4 dakika (daha fazla da olabilir) dinlenmiş olmasına özen gösterin. Kaynar suya asla bırakmayın. Bu verimi düşürür. Suyun ısısı ne kadar düşükse demleme süresini o kadar uzun tutun. Normal demleme zamanı 10 dakika kadar yeterlidir. Tatlandırıcı olarak da dilediğiniz aromaları kullanabilirsiniz.
SAKLAMA KOŞULLARI
Satın aldığınız ürünü 4-5 ay içerisinde tüketin. Daha az işlemden geçirildiği için ve paket açılıp hava ile temas ettiğinden diğer çaylara oranla ömrü daha kısadır.
BEYAZ ÇAYIN FAYDALARI NELERDİR?
KANSERİ ÖNLÜYOR!!!
Beyaz mide, prostat ve kolon kanseri gibi pek çok kansere karşı derin bir güç olabilir. Japonya’da sürdürülen çalışmalarda beyaz çayda bulunan ve “JP53” adı verilen etken maddenin kanserli hücrelere karşı çok etkili olduğu, yok ettiği ve ilaç üretme çalışmalarında kullanılacağı belirtiliyor. Beyaz çayda yer alan Flavonoidler, antioksidanlar sınıfında yer alır. Bu maddeler kanser hücrelerinin büyümesini inhibe eder ve yenilerinin gelişmesini engeller.
Düzenli olarak beyaz çay içirilen hayvanlar ile yapılan çalışmalarda beyaz çayın mide, karaciğer, cilt, meme, kolon, prostat, akciğer, yemek borusu, pankreas ve yumurtalık kanseri gibi çeşitli kanser türlerinin riskini azaltabileceği gösterilmiştir (Oregon State University, Higdon ve Frei tarafından yapılann çalışma). Benzer şekilde Amerikan Kanser Derneği‘de beyaz çay içilmesinin meme kanserinin nüks etme riskini azalttığı bildirilmiştir.
BEYAZ ÇAY ANTİOKSİDAN KAYNAĞI
Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin hasarından koruyan besinlerdir. Serbest radikaller tabiri caizse vücudunuzda tozu dumana katar, kalıtım materyali DNA’ya zarar verir ve yaşlanmayı hızlandırır. Antioksidanlar ise serbest radikaller denilen bileşikleri nötrler ve koruyucu görev üstlenir.
KAN BASINCINI DÜŞÜRÜR (TANSİYON DÜŞÜRME)…
Yapılan çalışmalar beyaz çayın kanı incelttiği ve arter adı verilen atardamarların işlevini geliştirdiği gösterilmiştir. Yüksek tansiyonu düşürüyor olması sağlıklı ve güçlü kan damarlarına sahip olunmasını ve ayrıca inme gibi ölümcül olabilen sağlık sorunlarına karşı kardiyovasküler sistemi korur.
KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR!!!
Beyaz çayda yer alan Kateşinler, antioksidan grubundandır ve kolesterolü etkili olduğu saptanmıştır. Kolesterol yağların özel bir türüdür ve sağlığı için gereklidir. İyi kolesterol ve kötü kolesterol olmak üzere iki türü bulunur. Beyaz çay kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterolü artırır. Ayrıca arter sertleşmesini önler ve atardamar tıkanmalarının önüne geçer.
KALBİNİZ İÇİN BEYAZ ÇAY
İyi bir kalp koruyucusu olan beyaz çay hem kan inceltme, tansiyonu düşürme ve hem de kötü kolesterolü düşürmesi özelliğinden dolayı kalp dostudur. Araştırmacılar günde 2 yada daha fazla beyaz içen kişilerin neredeyse % 50 oranında kalp krizini önlediğini göstermektedir.
2001 yılında Amerikan Epidemiyoloji Dergisi’nde yayınlanan araştırmaya göre beyaz çay içilmesi kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Yine 2002 yılında Klinik Bilimler Dergisi’nde yayınlanan bir habere göre ise kateşinler bakımından yüksek oranda olan beyaz çay içilmesinin serum kolesterol düzeylerinde belirgin bir azalma olduğu savunulmuştur.
GÜÇLÜ KEMİKLER
Beyaz çay kişilerin kemik yoğunluğu ve kemik gücünün daha fazla olduğu belirlenmiştir. Beyaz çay, yüksek florid nedeni ile dişlerin çürümesini engelleyerek onların dayanıklılığını artırır. Beyaz çay bunun dışında kilo verilmesine de yardımcı olmaktadır. Yağ yakılmasını uyarır ve adipogenesis denilen yağ ve yağ dokunun gelişimini engeller (Beslenme ve Metabolizma Dergisi, Nutrition and Metabolism Journal, 2009). Tabi ki sadece beyaz çay içerek değil, dengeli bir diyet ve egzersiz ile de buna destek vermelisiniz.
Beyaz çay dişlerin yanı sıra plak oluşumu, ağız kokusunun önlenmesi ve diş etlerinin güçlendirilmesinde de etkilidir.
ANTİBAKTERİYEL VE ANTİVİRAL ÖZELLİKLER
Beyaz çay bakteri ve virüslerin doğal katilidir. Beyaz çayda çok fazla bulunan antioksidanlar hastalığa neden olan çeşitli işgalcilere karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığı ve gribe karşı da koruma sağlar ve HIV semptomları azaltabilir.
SAĞLIKLI CİLT
Güneşte çok uzun kalma sonucu ortaya çıkan serbest radikaller cildin erken yaşlanması ve kırışıklıklara neden olur. Beyaz çaydaki antioksidanlar serbest radikaller bu zararı önler, geri dönüşüm sağlar ve bu sayede cildin erken yaşlanmasını engeller. Beyaz çay içmek sağlıklı ve ışıltılı bir cildin sağlanmasını teşvik eder.
DİĞER FAYDALARI
Beyaz çay yukarıda sıralanan faydalarının dışında kan şekeri azaltır, diyabet belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olur. Ayrıca kişiyi stressiz ve enerjik yapar.
NE KADAR İÇİLMELİ?
Büyük miktarlarda tüketilmesi vücudun potasyum düzeyini düşürebilir ve bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilir. Beyaz Çay ayrıca Warafarin tedavisinin kan inceltici etkisine müdahale edebilir. Yanı sıra diyetinizde bitki kaynakları ile alınan demirin emilimini azaltabilir. Özellikle anemisi olan kişiler demir açısından zengin gıdalar yerken, çay tüketimini sınırlamaları gerekir.
Bu mükemmel içecek makalemizde yer alan faydalarından ötürü doğanın büyük hediyelerinden biridir. Bu nedenle beyaz çayı hayatınıza mutlaka ilave ediniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir