Öksürük boğazı ve solunum yollarını açık tutmak ve temizlemek için yapılan reflekssel bir harekettir. Öksürük tek başına bir sağlık sorunu değildir. Ancak pek çok hastalığa işaret ediyor olabilir. Öksürük çoğunlukla boğaz ve solunum yollarındaki tahriş sonucu gelişir. Öksürüğün süresi, şiddeti ve diğer belirtiler birlikte değerlendirilerek başka bir hastalık olup olmadığı tespit edilir. Devam eden öksürük mutlaka bir hekim tarafından muayene edilmelidir.
Öksürük ilaçları çok güçlü ilaçlardır. Bu yüzden bebekler, çocuklar, hamile ve emziren kadınlar için bitkisel yöntemler tercih edilmelidir.
Öksürük hayatı tehdit eden bir sorun değildir. Ama özellikle geceleri öksürmek sıkıntılı olabilir. Sürekli öksürmek bağışıklık sistemini zayıflattığı gibi, yorgunluk, sinirlilik ve bitkinliğe yol açabilir. Ev ilaçları ile öksürüğü büyük ölçüde azaltarak rahatlama sağlayabilirsiniz.
Öksürük sigara ya da duman, soğuk algınlığı gibi nedenlerle olabilir. Öksürük kuru ve balgamlı olarak iki çeşittir. Balgam sökücü ve öksürük giderici ayrı şeylerdir. Öksürük yokluğunda balgam temizlemek için öksürük kesici kullanılmamalıdır. Nefes almada güçlüğe neden olabilen öksürükler genellikle bronşit, astım, zatürree veya boğmaca kaynaklı olabilir.
Öksürüğün tedavisinde kullanılan ev ilaçları şunlardır:
* Bir fincan üzüm suyu bir çay kaşığı bal eklenerek içilir.
* 7 adet badem geceden suya yatırılarak ince kabuğu soyulur. 20 gram tereyağı ve 20 gram şeker eklenerek dövülür ve bir hamur yapılır. Sabah akşam yenilir.
* Zerdeçal bitkisinin kökü kavrulur ve toz haline getirilir. Sabah akşam 2-3 gram yutulur.
* Yatmadan önce anason çayı içilir.
* 5 damla sarımsak suyu hergün, günde 3 defa içilmelidir.
* 2 bardak suyun içine 1 çay kaşığı zencefil ve 1 çay kaşığı çemen tohumu eklenir. Su yarıyarıya azalana kadar kaynatılır. 1 çay kaşığı bal eklenerek içilir.
* 1 adet turp rendelenerek suyu çıkarılır. Suyun içine 1 tutam kaya tuzu ve 1 çay kaşığı bal eklenerek karıştırılır. Günde 2 defa birer yemek kaşığı içilir.
* 1 tatlı kaşığı kıyılmış fesleğen yaprağı 1 çay kaşığı balla karıştırılarak yenilir. Özellikle bebeklerde faydalıdır.
* Öksüren kişinin göğsüne 1-2 damla okaliptüs yağı sürülür.
* Sürekli öksüren kişinin ayağının altına viks sürülür ve temiz bir çift çorap giyilir. 8 saat bu şekilde kalır.
* Öksürük başlayınca 1 tatlı kaşığı zeytinyağı içilir. 2-4 saatte bir tekrarlanır.
* Yarım limonu kabaca doğrayarak içine ezilmiş 1 diş sarımsak, 1 çay kaşığı bal ve yarım bardak kaynar su ekleyin. 4-5 dakika beklettikten sonra için. Sarımsak parçalarını da yutun.
* Öksürük krizi başladığında bir parça bitter çikolata yiyin.
* Oda sıcaklığında bir adet portakalı alın ve üzerine bir delik açın. Kabuğa dağıtmayın. Delikten 2-3 kaşık toz şeker ve bal koyun. Yatma saatinizden 2 saat önce başlamak üzere portakalı önce boş bir tencereye koyun. Tencereyi su dolu başka bir tencereye oturtarak kısık ateşte kaynatmaya başlayın. 2 saat sonunda, yatmadan önce portakalı sıkarak suyunu için. Üzerinizi iyice örterek yatın. Üstüste iki gün bu tarifi uygulayın.
* 100 gram toz zencefil, 50 gram kimyon ve 100 gram şekeri iyice karıştırın. Şeker yerine bal da kullanılabilir. Günde 3-4 defa birer tatlı kaşığı yiyin.
* 1 bardak sıcak süte 1 çay kaşığı zerdeçal ekleyerek karıştırın ve günde birer defa için.
* 1 dilim taze zencefil, 1 bardak su, 1 çay kaşığı anason ve 1 çay kaşığı tarçını 5 dakika kaynatın. İçine bal ekleyerek 3 gün boyunca ara ara birer fincan için.
* Taze bir limonu elinizde yuvarlayarak içinin hamur gibi bir kıvam almasını sağlayın. İkiye keserek suda kaynatın. Kaynayan suya bal ekleyerek yatmadan önce için.
* 1 orta boy soğanı kabuklu halde ortadan ikiye bölün ve bir tencereye koyun. 2 bardak su ekleyin ve kaynatın. Kaynadıktan sonra üzerine bir kapak kapatarak 5 dakika bekletin. Süzün ve bir fincana koyarak bal ve limon suyu ilave edin. 1 hafta boyunca günde 2-3 bardak için.