boldo-bitkisi

Boldo bitkisi nedir, Boldo çayı, idrar söktürücü hakkında bilgiler

İdrar yolu enfeksiyonuna çare olabilecek birçok doğal alternatif bulunmaktadır. Bunlar arasında çay ve yemek tariflerinden profilaksilere oldukça fazla yöntem yer alır. Bu makalede, bu rahatsızlığın üstesinden boldo sayesinde nasıl geleceğinizden bahsedeceğiz. Bu bitki, iyileştirici özellikleri sayesinde geleneksel tıpta oldukça iyi bilinen bir bitkidir.

Boldo Nedir?
Boldo, And Dağları çevresinde yetişen yerel bir bitkidir. Tedavi edici özellikleri sayesinde, Güney Amerika’nın yerel kültürlerinde oldukça uzun zamandır tıbbi bitki olarak kullanılmaktadır.

Özünde bulunan askaridol, ökaliptol gibi yağlar ve flavanoid ve tanenler bu bitkiyi yararlı kılan maddelerdir. Sindirimsel, idrar söktürücü, antioksidan, yatıştırıcı ve balgam söktürücü özellikleri en çok yararlanıldığı alanlar arasına girer.

Boldonun Faydaları
Bu bitkinin sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Bunlardan bazıları:

Sindirim sisteminin kabızlık ya da hazımsızlık durumlarında düzgün şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Gaz çıkarmayı kolaylaştırır.
Ağız kuruluğundan şikayetçi olan insanlarda tükürük salgılanmasını artırır.
Depüratiftir; toksinlerin atılmasını kolaylaştırarak karaciğeri korur.
Çıkıklara ve romatizmaya karşı faydalıdır.
Safra kesesindeki taşların atılmasını kolaylaştırır.
Vücuttan sıvıların atılmasını kolaylaştırır. Bu sebepten ötürü, sistit, neftif ve diğer idrar yolu problemleri için etkili bir bitkidir.
Boldo çok yararlı bir bitki olsa da, dört haftadan fazla tüketmemeniz gerektiğini de unutmamalısınız. Çok fazla boldo tüketmek olumsuz yan etkilere sebep olabilir.

Laksatif etkisi olduğundan, eğer ishalseniz bu bitkiyi tüketmemelisiniz. Benzer şekilde, çok fazla alkaloid içerdiği için hamilelik ya da emzirme süresince kullanmamalısınız.

Bunu da okuyun: İshal Olduğumuzda Uzak Durmamız Gereken 6 Yiyecek

İdrar Yolu Problemleri Nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonları genellikle böbreklerdeki, mesanedeki, prostattaki ya da idrar yolundaki enfeksiyonlardan kaynaklanır. Bu enfeksiyonlar, en çok rastlanan enfeksiyonlar arasında ikinci sırada yer alır.

Patojenler, olması gerekenden aşağıda yer alan idrar yolu sebebiyle ya da kan yoluyla idrar yoluna girip, böbreklere ulaştığı zaman bu rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu enfeksiyonlar genellikle semptom vermezler, yani teşhis edilmeleri daha zordur.

Eğer bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz, idrar yolu enfeksiyonuna karşı önlem almanız gerekebilir:

İdrarınızı yaparken yanma ve ağrı
Karnın alt kısmında baskı ve ağrı
Ateş, ağrı ya da titreme
Sürekli idrara çıkma isteği
İdrarda kötü koku ya da bulanık veya koyu renk
Herkes idrar yolu enfeksiyonuna yakalanabilir fakat kadınların yakalanma riski erkeklere göre daha fazladır. Eğer kişi aşağıdaki durumlardan birine sahipse, idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma ihtimali artar:

Mesaneyi boşaltmak için ayrı bir aygıt kullanıyorsa
Şeker hastasıysa
Omurilik hasarı varsa
Bunu da okuyun: Böbrek Taşlarından Kurtulmak İçin 7 Ev Yapımı Reçete

Boldo İle İdrar Yolu Problemleriyle Başa Çıkabilirsiniz
çayla tedavi
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, boldo birçok durumda faydalanabileceğiniz bir bitkidir. İdrar yolu enfeksiyonuna karşı da boldo çayı tüketilebilir.

Malzemeler
2 çay kaşığı boldo çayı (30 g)
1 bardak su (250 ml)
Nasıl Yapılır?
Biraz boldo yaprağını bir demlik suyun içine koyup kaynatın.
Kaynadığında, ateşin üzerinden alın ve biraz soğuyana kadar bekleyin.
Bir hafta boyunca günde 2 ya da 3 bardak içilmesi önerilir.
Diğer bir seçenek de boldo çayını diğer meyve suları ile karıştırarak içmektir.
Unutmayın ki bu çay ev yapımı doğal bir ilaç olsa da, idrar yolu enfeksiyonlarında doktorunuzun fikirlerini asla göz ardı etmeyin. Teşhisi koyabilecek yegane kişiler laboratuvar testleri sonrası yorumda bulunabilecek uzmanlardır.

Teşhis konulduktan sonra nasıl bir tedavi gerçekleştirileceğine karar verebilirler. Yine de tıbbi tedaviye ek olarak boldo gibi yararlı bitkilerin gücünü de ihmal etmemek gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir