Cilt temizleme yöntemleri

VÜCUT İÇİN FIRÇALAMA YÖNTEMİ

#### Kahverengi, beyaz, ya da çiğ şeker ile başlayın. Ham şeker ile yapılan fırçalama, ayaklar ve fazla kuru cilt bölgeleri için harika sonuçlar verir. Kahveyi şekerin taneleri küçük olduğu için bol sıvı ile daha nazik bir bakım sunar. Granüle beyaz şeker ise tanelerinin büyüklüğü bakımından kahverengi şeker kadardır ama daha az sıvı içermektedir.

Başlamadan önce fırçalamanın hassas ciltlerde geçici izlere neden olabileceği unutulmamalıdır. İlk kez kullanacaklar bir akşam deneme yapıp ondan sonraki gün kullanmalıdır.
#### Sizin için faydalı olacak bir yağ türü tercih ediniz. Zeytinyağı çoğunlukla tercih edilmektedir. Fakat diğer doğal yağ çeşitleri de işe yarayacaktır. Yağ kullanılması, şekerin daha rahat uygulanmasını sağlar ve aynı zamanda cildinizin sağlığını da korumaya yardımcı olur. Yağ tercihi yaparken cilt türünüz ve kişisel tercihlerinizi göz önünde bulundurunuz:

Yağlı ciltler için, aspir yağı, fındık yağı veya üzüm çekirdeği yağı deneyebilirsiniz.
Çok kuru ciltler için hindistan cevizi yağı, shea yağı veya kakao yağı kullanılabilir. Kolay sürülebilmesi için uygulamadan önce biraz çırpılabilir.
Ağır kokulu olmasını istemiyorsanız üzüm yağı, aspir yağı, tatlı badem yağı önerilir.
#### Yağ ile şekeri karıştırın. Yoğun bir macun elde etmek için bir miktar yağ ile bir miktar şekeri eşit olarak karıştırınız. Daha yoğun bir scrub için 2 miktar şeker ve 1 miktar yağı karıştırın.

Eğer beyaz şeker kullanıyorsanız, 2’ye 1 oranı tavsiye edilir.
Eğer sivilce veya zarar görmüş kan damarlarının olduğu bir alanı tedavi ediyorsanız daha hafif bir fırçalama formülü kullanın. 2 birim yağa 1 birim şeker kullanın. Çünkü şekerin fazla olduğu formül ciltteki sorunları daha kötü yapabilir.
#### İsteğe göre uçucu bir yağ da karıştırılabilir. Kokuyu güzelleştirmek ve olası sağlık yararları için bu tür bir yağ eklenebilir. Karışımın en fazla yüzde 1 veya 2’si oranında uçucu yağ eklenmelidir. Karışımın diğer bileşenlerinden her çeyrek litre için yaklaşık 50 damla veya her bir yemek kaşığı diğerleri için 3 damla uçucu bir yağ çeşidi yeterli olacaktır.

Kekik, nane ve diğer bitki ve baharatlar uçucu yağları antimikrobiyal hale getirir. Akne ile mücadele için iyidirler fakat hassas ciltlerde tahrişe neden olabilirler.
Doktorunuza danışmadan narenciye yağları, kimyon, zencefil ve melekotu yağlarını kullanmayın. Bu tür yağlar cildin güneş ışığına karşı reaksiyon geliştirmesini tetikleyebilir.
#### Cildinizi yıkayın. Cildiniz kirliyse, yumuşak bir sabun ve ılık su kullanarak yıkayın. Cildinizin temizse, sadece iyice ıslatın. Cildin kuru olması fırçalama esnasında tahriş ve kızarıklığa neden olabilir. Sıcak su veya sert sabunlar cildinizi tahriş ederek ağrı ve kızarıklığa yol açabilir. Bu durumda ince bir şeker kullanılsa bile cilt zarar görebilir.

#### Şeker karışımı ile fırçalama yapınız. Şeker ve yağ karışımını cildinize sürerek yavaşça ovalama yapınız. Her bir cilt bölgesini yaklaşık 2-3 dakika boyunca dairesel hareketlerle ovunuz. Cildinizde herhangi bir ağrı, rahatsızlık veya kızarıklık hissetmeniz çok sert fırçalama yaptığınız anlamına gelir.Şeker İle Ölü Cildi Temizleme

#### Fırçalamadan sonra cildinizi durulayın ve kurutun. İsteğe bağlı olarak, bir nemlendirici losyon ya da şekersiz yağ kullanabilirsiniz.

#### İki haftada bir defadan fazla uygulamayınız. Çünkü cildinizin dış kısmının kendini yenilemesi yaklaşık iki hafta sürmektedir. Eğer iki haftadan önce tekrar fırçalama yaparsanız muhtemelen ölü cilt hücreleri yerine canlı hücrelere zarar vereceksiniz. Bu da cildin kızarmasına, soyulmasına ve enfeksiyonlara karşı savunmasız hale gelmesine yol açar.

YÜZÜN FIRÇALANMASI

#### Yüzde scrub (fırçalama) hakkında risklerden haberiniz olsun. Şeker oldukça nazik olmasına rağmen, yine de aşındırıcı özelliği bulunmaktadır. Dolayısıyla deriden ölü hücreleri uzaklaştırırken aynı zamanda yüz gibi hassas cilt bölgelerinde de tahriş yapabilir. Çoğu kişide nadiren bu tür sorunlarla karşılaşılır ama aşırı veya gereksiz kullanımı cildin soyulmasına ya da ağrılı hale gelmesine neden olabileceği unutulmamalıdır. Fırçalama işlemi yüzünde akne veya kırık kan damarları olan kişiler için tavsiye edilmez.

#### Kahverengi ya da beyaz şeker ile başlayın. Kahve renkli en yumuşak şeker türüdür ve hassas cilde sahip olanlar için idealdir. Granüle beyaz şekerde ise az sıvı bulunduğu için daha pürüzlü hissedilir. Bu yüzden hassas ciltler için granüle şeker tavsiye edilmez.

#### Yağ veya bal ile karıştırın. 2 yemek kaşığı (30 mL) şeker ve 2 yemek kaşığı (30 mL) bitkisel yağ ile karıştırın. Alternatif olarak, yağ yerine bal da kullanabilirsiniz. Balın içinde de şeker olduğu için daha fazla temizleme sağlar. Aspir yağı ve zeytinyağı da yaygın kullanılan yağ seçenekleridir.

#### Yüzünüzü yıkayın. Yüzünüz kirliyse, yumuşak bir sabun ve ılık su ile temizleyin. Sabunla yıkamazsanız bile cildinizin ıslak olmasına dikkat ediniz. Aksi takdirde, şeker yeterince aşındırıcı etkide bulunmayacaktır. Yüzünüze uygulama yapmadan önce ellerinizin de temiz olduğundan emin olunuz.

#### Saçınızı yüzünüzden uzak tutmak için toplayın ve bağlayın. Yüzünüzdeki şeker yıkadıktan sonra gidecektir fakat saçlara yapışacağından dolayı toplamanız daha iyi olur.şeker ile ölü hücrelerden kurtulun

#### Şeker ile cildinizi fırçalayın. Parmaklarınızın üzerine 1-2 yemek kaşığı (15-30 ml) şekeri alıp cildinizdeki ilgili alana sürünüz. Ölü cilt hücrelerini kaldırmak istediğiniz alanda dairesel hareketlerle fırçalama yapınız. 2-3 dakika boyunca hafifçe devam ettiriniz. Ovma sırasında hiçbir ağrı veya rahatsızlık hissetmemeniz gerekir. Eğer ağrı veya hassasiyet yaşarsanız şekeri çok sert sürtüyor olabilirsiniz.

#### Şekeri temizleyiniz. Ilık suyun altına tuttuğunuz yumuşak bir bez ile cildinizi temizleyiniz. Islak bezi yüzünüzde yavaşça gezdirerek şekeri dökünüz. Yüzünüz temizlenene kadar işlemi tekrarlayın.

#### Cildinizi temizledikten sonra kurutun ve nemlendirin. Kurutma için temiz bir bez kullanın. Eğer cildinizi yumuşatmak istiyorsanız nemlendirici losyon ile masaj yaparak işlemini bitirebilirsiniz. Losyon uygulamasını da 1-2 dakika yaptıktan sonra cildiniz ipeksi, pürüzsüz ve yumuşak olacaktır.

İpuçları

Bu işlemler çatlamış dudaklar için de faydalıdır. Kadife gibi pürüzsüz olduklarını göreceksiniz.
Şeker tek başına kısa süreliğine ciltte nemlendirme sağlar fakat uzun vadede kurumaya neden olur. Bu nedenle fırçalama karışımına eklenen yağ ile daha uzun süreli nemlendirme sağlanır.
Fazla kalan şeker scrub’ını serin ve kapalı bir yerde saklayabilirsiniz. İçinde damlatacağınız birkaç damla E vitamini yağı karışımın raf ömrünü uzatacaktır. Kesin raf ömrü ise çoğunlukla kullanılan yağın türüne bağlıdır.
Uyarılar

Hazır satılan ürünlerin içindeki kimyasallardan uzak durmak için şekerle birlikte kullanılan limon suyu ve diğer narenciye maddeleri ciltte güneş hassasiyeti, cilt tahrişi ve kuruluğa neden olabilirler. Bu yüzden dikkatli kullanılmalıdır.
Karışımda kullandığınız şeker ciltte kesik, çizik ve benzeri yıpranmalara neden olabilir. Fırçalamayı sert yapmadığınız sürece bu tür riskler daha az olacaktır.
Uçucu yağlar da alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Uçucu yağı tek başına ilk kez kullanmadan önce bir bitkisel yağ ile karıştırın. Deneme amaçlı, bileğinizin iç tarafına az bir miktarını sürüp 48 saat boyunca bir bandaj ile bekletin.
Cildiniz güneş yanıklarına karşı hassas ve ağrılı iken asla fırçalama yapmayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir