Dağ Çileğinin 5 Faydası


Yaz mevsiminin minik lezzet deposu çilek, dağ çileği türü ile de oldukça ilgi görüyor. Çilekte bulunan faydaların hemen hemen birçoğunu içeren dağ çileğini duymayan kalmasın dedik ve bu satırlara dağ çileğinin tüm özelliklerini dağıttık. İlk defa görenlerin ham çilek zannettiği dağ çileğini, tüm sırları ile burada ifade etmek istiyoruz. Şimdi sizlere şifalı ve faydalı satırlarımızı sunalım.

Manav ve pazar tezgahlarında gördüğünüz dağ çileği, sağlığa olan faydalarını bu sayfada açıklıyor. Ekonomik değerinin yüksek olması ile gündemde uzun süre kalan bu faydalı meyve, şifalarıyla da ilgi görüyor. Çilek sevenlerin bir kat daha seveceği dağ çileği hangi mevsimde bulunur diyorsanız hepsini şimdi not alabilirsiniz. Kahve aromasında, tatlı malzemelerinde kokusu ile fark yaratan dağ çileğine dair ne merak ediyorsanız, işte yanıtlarımız!

Dağ Çileği Nedir?
Bilinen çileklere göre dağ çileği şekliyle farkını ortaya koyuyor. Daha minik ve pütürlü bir dokuya sahip olan dağ çileği, yaban çileği ya da yaban yemişi adıyla da tanınmaktadır. Bazı yörelerde kocayemiş olarak da bilinir.
Herkesin bildiği çilek sadece bahar sonu ve yaz başında kırmızı rengi ile dikkat çekerken; dağ çileği her mevsim yeşil kalabilen bir özelliğe sahiptir.
Dağ çileğinin ağacı verimli topraklarda 8 metreye kadar ulaşabilir. Bu yönüyle de diğer çilekten ayrılmaktadır.
Dağ çileğinin meyvesi herhangi bir insan eli istemeden kendi halinde yetişmeye uygundur. Bu nedenle ormanlık arazilerde ve fındık bahçelerinde sıkça yetişir.
Dağ çileğinin yapraklarında da biraz tırtıklı bir yapı hissedilir. Çileğin kendisi de yaprağı da oldukça faydalıdır.
Folik asit ve C vitamini kaynağı olan dağ çileği, insanlar için büyük faydalara sahip.
Eğer dağ çileği faydası nedir diyorsanız, bir sonraki başlıkta buluşalım!

Vitamin Deposu Antioksidan Dağ Çileğinin 5 Faydası
1) Bağırsakları Çalıştırır
Dağ çileğinin diüretik etkisi vardır. bu özelliği sayesinde idrar söktürücü bir meyve olarak bağırsakları temizler.
Ödemden kurtulmanıza ve bağırsakların durgunluğunu ortadan kaldırmanıza yardım eder.
Bağırsakları rahatlatan dağ çileği, bu yönü ile mide şişliğini de önler ve hazımsızlık gibi sorunları yok eder.
Dağ çileği tüketerek metabolizmanızı harekete geçireceğinizi biliyor musunuz?

2) Besleyicidir
Dağ çileğinin kurutulmuş hali, diyette olanlar için süper bir ara öğündür.
Şeker oranı düşük olduğu için diyet ara öğünlerinde içeceklerin ya da süt ürünlerinin süper yardımcısıdır.
Besin değeri de yüksek olan dağ çileği kurusu, uzun süre tokluk sağlar.
Dağ çileğini tercih ettiğiniz günlerde daha az yemek yiyebilirsiniz.
1 çay bardağı kadar dağ çileği ortalama 40 kalori içermektedir.
Bu kalori değeri ise diyet yapanları ve dağ çileği tüketenleri yakından ilgilendirmektedir.

3) Kan Akışı Kontrol Altında
Dağ çileği, kan akışını düzenleme görevini üstlenmektedir.
Hayati bir sıvı olan kan, dağ çileğinin de etkisi ile düzenli şekilde dolaşırsa tüm hastalıkları önleyebilir.
Özellikle de damar tıkanıklığı ve kalp krizi gibi sorunlar, dağ çileğinin sayesinde önlenebilir.
Dağ çileğinin faydaları sayesinde daha düzenli kan akışı sağlanmaktadır.

4) Vücudu Arındırır
Dağ çileği doğal bir antioksidan maddedir. Antioksidan etkisini ise sizi daha sağlıklı hayata getirmek için gösterecektir.
Vücudu toksinlerden arındıran dağ çileği cildinizden saçınıza kadar sizi yeniler.
Bedeninize zarar veren maddelerin ter ve idrar yolu ile atılmasını sağlarken, hücre onarımını da gerçekleştirir.
Dağ çileği tüketen kişilerin cildinin daha temiz, böbreklerinin daha sağlıklı olduğu bilinmektedir.
Ayrıca dağ çileği İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen en şifalı meyveler arasında yer alır.
Kanserden koruyucu özelliği ile dağ çileği birçok kişinin merak ettiği bir sağlıklı besin olmuştur.
Dağ çileği serbest radikallerin vücuttan atılmasını ve kanserli hücrelerin yayılmasını önler.

5) Doku Hasarını Önler
Dağ çileği yeni hücre oluşumunu destekler.
Hasarlı iç ve dış dokunun kısa sürede toplanmasını ve yenilenmesini sağlar.
Ağız içi yaralarını çok zaman kaybetmeden iyileştirir ve daha sağlıklı gülüşler meydana getirir.
Ciltte oluşan tahrişi ve yaraları, birkaç gün içinde gözle görülür şekilde tedavi eder.
Dağ çileği sayesinde cildinizi koruyabilirsiniz.

Dağ Çileği Nerede Yetişir, Nasıl Yetiştirilir?
Dağ çileği kendiliğinden yabani bir şekilde yetişme özelliği bulunan bir meyvedir aslında. Fakat özel olarak üretimi de yapılmaktadır.
Son zamanlarda dağ çileğinin sağlığa olan faydaları duyuldukça dağ çileği üretimi de hızla yayılmıştır.
Akdeniz, Ege ve Marmara’nın maki arazilerinde görülen dağ çileği, özellikle de Akdeniz topraklarında verimli şekilde meyvelerini verir.
Dağ çileğinin gelişimi yavaş ilerler. Fakat gelişme döneminde de meyve vermeye devam eder. 25 sene içinde neredeyse 9 metre kadar büyüyebilir.
Dağ çileği son yıllarda Gümüşhane’nin Zigana Dağı eteklerinde de görülmektedir. Ilıman toprakları seven dağ çileği, evde yetiştirilmek istendiğinde saksıda sıcak ve ılık bir ortam oluşturulmalıdır.
Dağ çileği mevsimi ılık ve yağışlı mevsimlerdir. Soğuk mevsimlerden olumsuz şekilde etkilenir.
Sert kışlarda donarak canlılığını kaybeder. bitkiler.gen.tr

Dağ Çileği Fiyatı Ne Kadar?
Dağ çileği, ne yazık ki bilinen çilek kadar kolay yetişmiyor. Zor şartlar altında meyve veren bir ağaç olduğu için ekonomik değeri de yüksek. Mersin Silifke çileği kadar da bol bulunan bir meyve değil. Bu nedenle tezgahlarda göreceğiniz etiketler, sizi biraz düşündürebilir.

Dağ çileği reçeli: 350 gram 50 TL civarındadır.
Taze dağ çileği: 1 kg 80 TL civarındadır.
Dağ çileği özlü cilt bakım sabunu: 20 TL
500 ml dağ çileği şurubu: 16 TL
Dağ çileği aroması: 20 TL
Dağ çileği aromalı kahve: 50 TL

Dağ Çileği Ne Zaman Olur?
Dağ çileği eylül ve aralık aylarında çiçek açmaya başlar.
Bahar geldiğinde çiçeklerden meyveler oluşan dağ çileği, nisan sonunda tüketime uygun hale gelir ve meyvelerin toplanmasını bekler.
Kimi bölgelerde eylül ayından sonra çiçek açıp aralık ayı içinde de meyvesini verebilir.
Dağ çileğini taze şekilde tüketmek için ilkbahar günlerini değerlendirmelisiniz.
Toplanan dağ çileği meyvesi, çeşitli besinlerde aroma vermesi amacı ile kullanılır.

Dağ Çileği Zararları ve Yan Etkileri
Dağ çileğinin şu güne kadar herhangi bir zararı görülmemiştir.
İlk defa dağ çileği tüketecek kişilerin alerji durumunu dikkate alıp kontrollü yemesi önerilir.
Meyvelere karşı alerjisi olanların da doktor onayı ile beraber tüketmesi en sağlıklı adım olur.
Çok fazla tüketildiğinde, diüretik etkisinden dolayı bağırsakları fazla çalıştırır ve ishal durumunu meydana getirir.

Dağ Çileği Nasıl Kurutulur?
Aktarlarda ve kuru yemiş dükkanlarında etiketi ile kendinden söz ettiren dağ çileği kurusu, evde de doğal şekilde kurutulabilir. Besin değerini kaybetmeden kurutmak için şu önerilerimize kulak verebilirsiniz:

Mevsiminde toplanan dağ çilekleri, güzelce yıkanır ve suyu süzülür.
Geniş bir tepsiye aralarında boşluk olacak şekilde tek tek dizilir.
Dağ çileklerinin olduğu tepsi, tozdan ve kirden uzak bir ortamda güneş altında birkaç gün kurutulur.
Kuruyan dağ çileklerini cam ve ağzı kapalı olan bir kavanozda saklayıp dilediğiniz an tüketebilirsiniz.
Kuru yemiş saatlerinde ve ara öğünlerinizde dağ çileği ile sağlıklı öğünler geçirebilirsiniz.


Önemli !!! NOT: Bu içerikteki bilgiler internet ortamından derlenmiş olup, %100 geçerli bilgiler olarak değerlendirilemez. Lütfen bir uzman hekim ile konuşarak “Hastalığım nedir? doğru tedavi yöntemi ve hastalığınızla ilgili çözümler nelerdir?” sorularına cevap arayınız.