Evde doğal gübre nasıl yapılır

Saksı Bitkilerinizi Canlandıran Doğal Gübreler
Ev bitkileri, zaman zaman gübre ihtiyacı duyar. Daha verimli büyümesi ve yapraklarını koruması için bakımı düzenli ister. İster ufak bir saksı olsun ister kocaman bir salon bitkisi, gübre aldığında daha sağlıklı şekilde gelişmeye devam eder. Bitkilerle ilgilenenler genellikle çiçeklere doğal gübre eklemek ister. Kimyasal olan ne varsa uzak tutmak daha sağlıklıdır. İlaç yahut kimyasal destek yerine bitkilere doğal gübre verdiğinizde, saksı bitkilerinin daha mutlu olduğunu görebilirsiniz.

Evinizin her köşesinde rengarenk çiçekler yetiştirenlerdenseniz, muhakkak doğal gübre yapımı hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Fideden ya da tohumdan yetiştireceğiniz bitkilerin daha uzun ömürlü olması için sizlere evde doğal gübre yapımı tüyoları vereceğiz. En doğal malzemeleri kullanarak, yeşil dostlarınıza sağlık katmak isterseniz bu satırlardaki bilgiler çok işinize yarayacak!

Evde doğal gübre nasıl yapılır diyenler, pür dikkat yazımızı okumaya başlayabilir!

Ev Bitkileri İçin Doğal Gübre Nasıl Yapılır? 8 Pratik Tarif
1) Meyve & Sebze Kabukları
Evde gün içinde kullandığınız malzemelerle, doğal gübre hazırlamanın çok kolay olduğunu biliyor musunuz?
Meyve ve sebze kabuklarını çöpe atmadan önce, bir miktarını ayırın. Bu miktarı evdeki saksıların sayısına göre belirleyebilirsiniz.
Yemek için kullanılan meyve ve sebzelerin kabuklarını soyun. Bu kabukları bir kap içinde biriktirin. Gün içinde olmasına özen göstermelisiniz. Uzun süre bekleyen kabukların vitamin değeri kaybolacaktır.
Kabukların üzerine kaynar su döküp soğumasını bekleyin.
Soğuyan kabukların suyunu, saksılarınızı sularken kullanabilirsiniz.
Tercih edilen meyve ve sebzelerin vitaminleri, bu yöntemle bitkilere geçer ve bitkilerin daha sağlıklı büyümesine yardım eder.

2) Haşlama Yumurta Suyu
Her sabah yumurta haşlayıp yiyorsanız, haşladığınız suyu sakın dökmeyin. Suyun soğumasını sağlayın.
Yumurta kabuklarında bulunan vitaminler, çiçeklerinizin daha hızlı büyümesini ve canlanmasını sağlar.
Her saksı için, 1-2 yemek kaşığı yumurta suyu ekleyebilirsiniz.
Bu işlemi her hafta uygulayarak bitkilerin canlılığını koruyabilirsiniz.

3) Sebzelerin Suyu
Meyve ve sebzeler insan sağlığı için oldukça önemlidir. Şimdi de bitkilerin sağlığını korumakla görevlendirildiler. Nasıl mı?
Sebze yemekleri için bazı durumlarda sebzeleri haşlamanız gerekir. Haşlanan bu suyun yapısında bolca fosfor ve potasyum olduğunu hatırlatalım.
Sebzelerin haşlandığı suyu bir köşede soğutun. Eğer az miktarda ise dinlenmiş musluk suyuyla karıştırarak ölçüsünü çoğaltın.
Sebze suyunu, bitkileri sularken değerlendirebilirsiniz.

4) Muz Kabuğu
Potasyum kaynağı muz, şimdi de ev bitkilerini canlandırmak için iş başında!
Muz yedikten sonra kabuklarını atmadan önce bir defa daha düşünmelisiniz. Muz kabuğu çok yönlü özelliğe sahiptir.
Bilinen özelliklerinden biri de doğal gübre yapımında yer almasıdır.
Muz kabuğunu 500 ml suyun içinde kaynatın. Kaynayan suyu soğuttuğunuzda bitkiler için hazır hale gelecektir.
Evinizde yetiştirdiğiniz bitki miktarına göre bu suyu saksılara paylaştırın.
Dilerseniz sprey şişe içine de alarak püskürtme yöntemini tercih edebilirsiniz.
Muz Kabuğu Faydaları ve Kullanımı – Şok Etkisi Yaratan 7 Özelliği

5) Elma Sirkesi
Elma sirkesi antioksidan maddeler içeren, vücudumuzu bakterilerden koruyan bir maddedir.
Şimdi de bitkileri parazitlerden korumak için karşınızda!
Elma sirkesini, doğal gübre elde etmek için kullanmak adına bir sprey şişe hazırlayın.
Bu şişenin yarısını dinlenmiş musluk suyuyla doldurun.
Şişenin içine 2 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin ve karıştırın.
Hazırlanan karışımı bitkileri sularken kullanabilirsiniz.
Bitki köklerinin ve yapraklarının gelişimi için; her hafta 1 defa olacak şekilde uygulayabilirsiniz.
Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

6) Odun Külü
Bitkiler doğal ortamında daha gür ve sağlıklı büyür. Bunun nedeni çevresindeki odun külleri ve odun kalıntılarıdır.
Ev bitkileriniz için de doğal gübre hazırlarken odun külünden yardım alabilirsiniz.
Odun olduğunu bildiğiniz yanmış külleri bulun ve bu külleri suyun içinde bekletin.
Daha sonra külleri süzün ve sulu kısmı ayırın.
Külden arınan suyu, evdeki bitkilerinize gübre vermek için kullanın.
Bu yöntemle bitkileri böceklerden uzak tutabilirsiniz.

7) Çay Posası
Pek çok evde hemen hemen her gün çay içilir. Bu çaylar, tüketildikten sonra dökülür. Evlerinde bitkileri olanlar, çayını dökmek yerine biriktirir. Neden mi?
Çay posası, bitkilere doğal gübre olmaktadır. Birkaç öğünlük çay posasını bir kapta biriktirin ve saksı büyüklüğüne göre posaları dağıtın.
Bitkilerin köklerine dağıtılan çay artıkları, toprağın böceklenmesini ve kurumasını önlemektedir.
Bu yöntemi haftada 1 defa deneyebilirsiniz.
Çay tercihiniz tamamen sizin elinizde. Bitki çayı posası eklemek isterseniz, bitkilere daha fazla vitamin desteği vermiş olursunuz.
Tavşan Kanı Çay Demleme Püf Noktaları Fotoğraflı Anlatım

8) Sarımsaklı Su
Sarımsak doğal antibiyotiktir. İnsan sağlığı için faydalı olduğu gibi bitki ve çiçeklerin de sağlığını korumaktadır.
Böceklenen bitkilere gübre vermek ve canlanmasını sağlamak için bir miktar sarımsaklı su hazırlayın.
Sarımsaklı suyu, tüm bitkileriniz için kullanın.
Sarımsaklı su sayesinde bitkiler böceklenmekten uzak kalacak ve daha canlı şekilde büyüyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir