incirin inanılmaz faydaları

İNCİRİN FAYDALARI
İncir, çeşitli hastalıkların önlenmesi için kullanılması tavsiye edilen meyvelerden biridir, çünkü bu meyveler faydalı vitamin ve minerallerin bir deposudur. İncirler, bağışıklık düzenleyici özelliklere sahip olduğu için soğuk algınlığı, bronşit ve solunum yolu hastalıklarına faydalı olduğu bilinmektedir. İncirler ayrıca kalp ritimlerini düzeltmeye yardımcı olur ve kardiyovasküler hastalıkların gelişmesini engeller. Bağırsak rahatsızlıkları ve sindirim bozuklukları varlığında incir meyveleri çok faydalı olacaktır.

İşte incirin 5 faydası:

Sindirim Sağlığını Destekler

İncir, sindirim problemlerini tedavi etmek için uzun süredir kullanılmaktadır. İçerdiği lif ile sindirim sağlığını düzenler ve bağırsak florasını iyileştirir.

Yapılan çalışmalarda, incirin yiyeceklerin sindirim sistemi boyunca hareketini hızlandırmaya yardımcı olduğu ve ülseratif kolit gibi sindirim bozukluklarının semptomlarını iyileştirdiği gösterilmiştir.

İrritabl bağırsak sendromu olan 150 kişinin katıldığı bir deneyde, günde iki kez kuru incir tüketenlerin ağrı, şişkinlik, sindirim sorunları gibi belirtilerinde önemli bir azalma yaşadığı görülmüştür.

Kalp ve Damar Sağlığını İyileştirir

İncir, tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Bunun kan damarlarının durumu üzerinde olumlu bir etkisi vardır ve kalp hastalığı riskini azaltır.

Yapılan çalışmalar, incir özünün tansiyonu düşürdüğünü göstermiştir. Diğer deneyler, incir yaprağı ekstresi ile desteklendiğinde toplam kolesterol, HDL kolesterol (iyi kolesterol) ve trigliserit seviyelerinde iyileşmeleri göstermiştir. Ancak incirin kalp sağlığı üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak için daha fazla veriye ihtiyaç vardır.

Kan Şekeri Düzeylerinin Kontrolüne Yardımcı Olabilir

Tip 1 diyabetli 10 kişi üzerinde 1998’de yapılan bir araştırma, kahvaltıda incir yaprağı çayı içmenin insülin gereksinimlerini azalttığını bulmuştur.

Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, yüksek dozda incir özü içeren içeceklerin, içermeyen içeceklerden daha düşük bir glisemik indekse (GI) sahip olduğu bulundu, bu da kan şekeri seviyeleri üzerinde faydalı bir etkiye sahip oldukları anlamına geliyor. Ancak incir, özellikle kuru incir, şeker bakımından yüksektir ve kısa sürede kan şekeri seviyelerini yükseltebilir.

Cilt Sağlığını İyileştirmeye Yardımcı Olabilir

İncirin, özellikle alerjik dermatiti olan kişilerde cilt üzerinde faydalı etkileri olabileceği bilinmektedir. Dermatitli 45 çocukta yapılan bir çalışma, 2 hafta boyunca günde 2 kez uygulanan bir kuru incir özü kreminin semptomların tedavisinde standart bir hidrokortizon kreminden daha etkili olduğunu göstermiştir.

Ancak incirin cilt sağlığı üzerindeki etkilerini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Varis İçin Yararlıdır

İncirin kadınlar için iyileştirici özellikleri vardır ve varisli damarları mükemmel bir şekilde önleyebilir. Günde 4-5 kuru incir yemek yeterlidir ve bacaklardaki ağrıları, krampları ve şişkinlikleri hafifletmeye yardımcı olur.

BAZI DURUMLARDA ZARARLI OLABİLİR
Bazı durumlarda incir meyvesi zararlı olabilir. Çok miktarda şeker içerirler, bu nedenle diyabet ve gastrointestinal sistemin akut hastalıkları için önerilmezler. Ayrıca taş oluşturma eğilimi olan kişiler için de önerilmez.

İncir tüketiminde aşırıya kaçarsanız hazımsızlık veya ishal olabilirsiniz. Huş polenine alerjiniz varsa, bu alerji incirde de oluşabilir. Latekse alerjisi olan kişiler de aynı reaksiyonu gösterebilir.

Ayrıca incirdeki K vitamini içeriği, kan seyreltici ilaçların etkinliğini azaltabilir.

TAZE VE KURU İNCİRİN BESİN İÇERİĞİ
Hem taze hem de kuru olarak tüketilebilen incirler, birçok farklı besin maddesi içerir.

100 gram çiğ, taze incirin besin değerleri şu şekildedir:

Kalori: 74 kcal

Karbonhidrat: 19 gr

Protein: 0.7 gr

Yağ: 0.3 gr

Lif: 3 gr

Potasyum: 232 mg (Günlük ihtiyacın yüzde 7’si)

Manganez: 0.1 mg (Günlük ihtiyacın yüzde 6’sı)

K vitamini: 4.7 mcg (Günlük ihtiyacın yüzde 6’sı)

B6 vitamini: 0.1 mg (Günlük ihtiyacın yüzde 6’sı)

Magnezyum: 17 mg (Günlük ihtiyacın yüzde 4’ü)

Kalsiyum: 35 mg (Günlük ihtiyacın yüzde 4’ü)

Tiamin: 0.1 mg (Günlük ihtiyacın yüzde 4’ü)

A vitamini: 142 IU (Günlük ihtiyacın yüzde 3’ü)

C vitamini: 2 mg (Günlük ihtiyacın yüzde 3’ü)

Kuru incirlerin besin değeri daha yüksektir. 100 gram kuru incirin besin değerleri şu şekildedir:

Kalori: 249 kcal

Karbonhidrat: 63.9 gr

Protein: 3.3 gr

Yağ: 0.9 gr

Lif: 9.8 gr

Manganez: 0.5 mg (Günlük ihtiyacın yüzde 26’sı)

K vitamini: 15.6 mcg (Günlük ihtiyacın yüzde 19’u)

Potasyum: 680 mg (Günlük ihtiyacın yüzde 19’u)

Magnezyum: 68 mg (Günlük ihtiyacın yüzde 17’si)

Kalsiyum: 162 mg (Günlük ihtiyacın yüzde 16’sı)

Bakır: 0.3 mg (Günlük ihtiyacın yüzde 14’ü)

Demir: 2 mg (Günlük ihtiyacın yüzde 11’i)

Fosfor: 67 mg (Günlük ihtiyacın yüzde 7’si)

B6 vitamini: 0.1 mg (Günlük ihtiyacın yüzde 6’sı)

Tiamin: 0.1 mg (Günlük ihtiyacın yüzde 4’ü)

Çinko: 0.5 mg (Günlük ihtiyacın yüzde 4’ü)

İNCİR NASIL SEÇİLİR?
İnciri marketlerde ve pazarlarda kolaylıkla bulabilirsiniz. Taze incir, hasat tarihinden itibaren 7-10 gün saklanabilir.

İyi bir incir parlak, zengin bir renge sahip olmalı, yumuşak olmalı ancak kırılgan olmamalıdır. İnciri buzdolabında, ambalajsız bir tabakta saklamak daha iyidir. Ancak birkaç gün içinde yenmeleri gerekir yoksa incirler bozulmaya başlar.

Kuru incirler çok daha uzun süre dayanır ve pratik ve sağlıklı bir atıştırmalık olarak kulalnılabilir. Doğru koşullar altında kuru incir rafta 18 ila 24 ay dayanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir