İpek ağacı hakkında bilinmeyenler

Kuraklığa ve ılıman soğuk iklimlere dayanıklıdır. Suyun bol olduğunda zamanlarda hızlı bir şekilde büyür ve bazen 25 metreden daha yüksek bir boya ulaşabilirler. Gövde şişe şeklindedir ağacın çevresi 2 metreye kadar ulaşabilmektedir. Ağacın gövde, vahşi hayvanların tırmanmasını engelleyecek bişimde keskin ve konik dikensi yapılarla çevrelenmiştir. Genç ağaçlarda, gövde, yaprakları yokken fotosentez yapabilme yeteneğine sahip klorofil içeriğinden dolayı yeşildir. Ağaç gövdesi yaşlandılkça griye dönüşür.

Yaprakları 4-7 bölmelidir, yaprak sapları uzundur. Tohumlarını saran kılıf, ipeksi bir yapıya sahiptir. Çiçek taçları (tohumları saran kılıf), Brezilya’da iplik yapılarak, döşemecilikte de kullanılmaktadır. Bu nedenle İngilizce’de ağaca Silk Floss “Ham İpek Ağacı” denilmektedir. Sonbaharda, çok güzel alımlı, Çin Gülü benzeri çiçekler açar. Çiçekler önce gül pembesi renktedir, sonra somon rengine dönüşür, çiçek boğazları, sarı veya beyazdır. Çiçeklenmeden sonra, armut şeklinde, önce yeşil sonra kahverengi kılıf benzeri bir yapı ile sarılı tohumlar oluşturur.

Ceiba cins olarak orta ve güney amerika yağmur ormanlarında geniş bir yayılım gösterir ama bunun yanında tropikal afrika’da da bulunur. 95 milyon yıl önce senomanyan zamanında (cenomanian epoch) kıtalar ayrışırken gen alışverişinin durduğu ve yalıtıma bağlı olarak türleşmenin üstdüzeye çıktığı bir sürecin işaret türlerinden (üzerinde en cok çalışılmış türlerden) biridir. Çok irileşen bir ağactır. Panama ve Kosta Rika’da posta pullarına ve paraların üzerine konu olmuştur.

Ülkemizde Maymun tırmanmaz ağacı olarakta bilinmekte olup, Antalya ve Akdenize sahillerine daha sonradan getirilmiştir. Kısa süreli -6ºC derece soğuğa dayanıklıdırlar, bu nedenle ülkemizde, Güney Ege ve Akdeniz Sahil Kuşağında peyzaj çalışmalarında, soliter, grup olarak veya yol kenarı ağacı olarak kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir