Yoga nedir ve yoga hareketleri

Yoga, bir vücut jimnastiği olarak ve hem bedenen hem de zihinsel olarak medite eden meditasyon türü olarak uygulanmaktadır. Bu uygulama, Hindistan’da yaklaşık 5000 yıl gibi bir süreçte devam etmektedir. Yoganın uygulanışı, içeriğindeki “asana” denilen hareketler sayesinde ve bu hareketlerle birlikte yapılan nefes alış verişi egzersizleriyle birlikte yapılmaktadır. Bu nefes tekniklerinin uygulanması, kişinin o süreçte kendisine bir meditasyon uygulamasına yardımcı olmaktadır. Bu meditasyon sayesinde vücuttaki sinir durumları azalmakta, stresli olduğunuz her dönem yapılan yogayla birlikte sahip olduğunuz stresi kontrol altına alma fırsatı yakalanabilmektedir. Sinir ve stres kontrolü vücutta doğal olarak hem bir rahatlama hissi, hem bir arınma hissi; bunların yanında da vücut esnekliği ve dengesi yaratabilmektedir.

Yogaya başlanırken dikkat edilmesi gerekenler

Yoga, ilk başlandığında esneme üzerine yapılan hareketlerle bir bütün halinde olduğu için çoğu kişinin zorlanmasına sebep olabilir. Çünkü yogaya başlayan çoğu kişi, daha önce bu tarz esnemelerin sık sık tekrarlandığı herhangi bir spor türüyle ya da jimnastik türüyle ilgilenmediği için vücut ilk günden tepki gösterebilir ve çoğu bölgede ağrı meydana gelebilir. Yoga, dışardan bakıldığında sağlıklı ve düzgün bir egzersiz çeşididir ancak her sporda olduğu gibi yogada da zararsız bilinmesinin aksine bir takım sıkıntılar meydana gelebilmektedir. Yogayla birlikte öne, arkaya, sağa ve sola her şekilde yapılan değişik esneme hareketlerinin ardından bacaklar, kollar, omuzlar, boyun bölgesi, diz bölgesi ve bilekler ciddi anlamda hasar görebilir, hatta bazı vakalarda bu tutulmalar ve rahatsızlıklar hastanede tedavi edilmesi gereken boyutlara dönüşebilir. Yoganın çok fazla çeşitte pozisyonu vardır. Bu pozisyonların bazıları, belirli durumlara sahip olan kişilerin yapmasının önerilmediği esneme pozisyonlarıdır.

Örneğin; omurga rahatsızlıkları olan, hamilelik sürecinde olan ya da kulakla alakalı denge sorunu olan kişilerin yoga yapmalarında bir takım problemler ortaya çıkabilir. Özellikle hamile kadınların yoga yapmaya karar verdiklerinde mutlaka ama mutlaka doktorlarına danışmaları, doktorlarının kendilerine göre çıkarttığı uygulanabilir egzersizlerle yoga süreçlerine devam etmeleri gerekmektedir. Hamile kadınların evde kendi başlarına uyguladıkları yoga hareketleri özellikle bebekleri için hayati tehlike içerici unsurlar yaratabildiğinden dolayı bir doktora danışmadan asla yoga yapmamaları gerektiğinin üzerinde durulmaktadır. Bunun dışında az önce saydığımız hastalıklara benzer ileri düzey denilebilecek kemik erimesi (osteoporoz) hastalıkları, düşük kan basıncı hastalıkları ya da yüksek kan basıncı hastalıkları ve omurga hastalıkları olanlara da yoga yapmaya karar verdikleri takdirde mutlaka bir doktora başvurmaları önerilmektedir. Yoga hareketleri normalde uzun zamandır spor yapmamış ya da ilk defa spor yapacak olan kişilerde hafif hafif kas ağrıları yaratabilir. Ancak bu ağrılar hiç bir zaman dayanılmayacak derecede olmamaktadır. Eğer yoga hareketlerini uyguladıktan sonra gittikçe şiddetlenen ağrı durumlarınız oluyorsa, bunun sebebi ya hareketleri olması gerektiği gibi yapmamanızdır ya da hareketlerin sonucunda eklemlerinizde ya da kas yapınızda bir sıkıntı meydana gelmiş olabilir. bitkiler.gen.tr Bu ağrıların geçici değil kalıcı olduğu noktalarda mutlaka bir doktor gidip ağrıların neyden kaynaklandığını öğrenmeniz gerekmektedir. Bunca bilgiden sonra; okuduklarınızı izleyeceğiniz videolarla uygulayarak yoganın nasıl yapılacağını ve yoga hareketlerini daha rahat bir biçimde gerçekleştirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir